HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle ile HDK Eşsözcüsü Gülistan Koçyiğit, Diyarbakır'da açıklama yaptı.

Demirtaş, Sur'daki durum netleşince kadar sessiz kalmayacaklarını belirtti, "Tehdit edebilirler, çarpıtabilirler ama biz geri adım atmayacağız" dedi. ANF'nin haberine göre, Sur'daki ablukanın kaldırılması için halkın bugün de saat 16.00'da bulunduğu her yerden Sur'a yürüyeceğini hatırlatan Demirtaş, "Burnumuzun dibinde, Sur'da AKP bunları yapacak, biz de itiraz etmeyecek miyiz?" diye sordu.

Abluka ve yasağın kaldırılması durumunda sivil heyetlerin mahalleye girerek yaralı ve sivilleri alabileceğini vurgulayan Demirtaş, gelen bilgiler göre 12 sivilin dün gece tahliye edildiğini söyledi, "10'un üzerinde çocuk da abluka altında tahliye edilmeyi bekliyor" dedi.

"Davutoğlu'nun siviller yok" açıklamasının hatırlatılması üzerine Demirtaş, şunları söyledi: "Davutoğlu ve İçişleri Bakanı, bugüne kadar tek bir doğru söylemişler mi ki, siviller ile ilgili doğruyu söylesinler. Bunların hayatları yalan. Cizre'de 100'den fazla sivil, üniversite öğrencisi katledildi. Davutoğlu hala bodrumlarda sivil çıktı mı diye vicdansızca konuşabiliyor."

Avrupa'nın tutumuna ilişkin bir soru üzerine "AİHM, Avrupa, mülteci krizini çözmek adına AKP'nin bütün suçlarına ortak oluyor. AİHM ve Avrupa'dan beklenti içinde olmamak lazım. Halkımız kendi gücüne güvenmeli" dedi.

Sur'da kaç kişinin olduğu yönündeki bir soru üzerine Demirtaş, şunu söyledi: "Orada kaç kişinin olduğunu ne hükümet ne de biz biliyoruz. Çünkü sağlıklı bir iletişim yok. Orada bulunan insanlar da kendi evlerinden çıkıp, diğer binalara gidemiyorlar. Çünkü sokağa çıkma yasağı var. Ayrıca tank, top, keskin nişancı atışı var. AKP, bütün ordu gücüyle operasyon yaptığı mahallelerde kim var bilmiyor. Bilmek de istemiyor. Ankara'dakilerin umurunda değil. Davutoğlu ve ekibine kalsa, bütün Sur'u havaya uçuracak kadar vahşileşmiş durumdalar. Cizre'de bunu yaptılar. Sur'da şu dakikaya kadar bunu yapamadılarsa, halkın duyarlılığı sayesindedir."

Demirtaş, haklarında soruşturmalarla ilgili soru üzerine, "Halktan korkuyorlar. Bir hükümet halktan niye korkar? Demek ki suç işliyorlar. Halktan korkmakta haklılar çünkü günahları çok. Halk bunun hesabını soracak, kötü soracak. Korkunun ecele faydası yok" dedi.

Katliamlarla ilgili her türlü bilgi, belge ve tanıklığı topladıklarını hatırlatan Demirtaş, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde bu insanlık suçunu yargılatacağız. Emir verenler, uygulayanlar, siyaseten arkasında duranların hepsi savaş suçu işliyor ve insanlık suçlarında zamanaşımı olmaz. Hepsi yargılanacak" diye konuştu.

DTK Eşbaşkanı Selma Irmak da Kürtçe yaptığı konuşmada halkın eylemlerini sürdüreceğini söyledi, "Amed halkının mesajı iyi okunmalı" dedi.

Kaynak: Birgun.net