Kargo, müzik listelerinin olmadığı zamanlarda listeleri altüst etmişti. Grup dinleyenlerine kavuştuğu 90’ların başında 5 kişilik bir kadroyla Türkçe rock tarzındaki müzikle büyük bir heyecan yarattı. Albümler, konserler ve turnelerle geçen yıllarında Kargo sancılı ayrılıklar, mutlu kavuşmalar da yaşadı. Gruba ses veren ilk vokalist Deniz Aytekin mikrofonu Koray Candemir’e. O da Mirkelam’a devretti ardından ise Ozan Anlaş geçti mikrofonun başına ve yıllar yılları kovaladı. Velhasıl kelam grup bugüne geldi ve grup yaklaşık 25 yıllık müzik serüvenini ‘Değiştir Dünyayı’ adlı albümüyle taçlandırıyor. Kargo’nun bu 25’inci yılı hazırlıkları için yaptığı 11. stüdyo albümü ‘Değiştir Dünya’nın kadrosunda mikrofonun başında yeni bir isim var; Haluk BB var! Mehmet Şenol Şişli, Selim Öztürk ve Burak Karataş yerli yerinde. Serkan Çeliköz de yeni albümün kayıtlarında emeği geçenlerden.

Çeyrek yüzyıllık mazilerinin üstüne yeni bir Kargo yaratmayı da başaran grup 11 yeni şarkı ile dinleyenleriyle buluşuyor. Değiştir Dünyayı’da Canay Cengen (Bas gitar, geri vokal) Serkan Çeliköz (Klavyeler) ve Derin Öztürk (Geri Vokal) de konuk müzisyen.

»25. yılı yeni bir albümle kutluyorsunuz. 25 yıl sonunda best of albümü de gelebilirdi ama yeni bir albüm geldi. ‘Değiştir Dünyayı’ nasıl bir hikâye ile oluştu?

Burak: 2014 yazında Haluk BB ile tanıştık ve birlikte bir Kargo konseri verdik. Sahnedeki enerji çok heyecanlandırdı bizi ve müzik yapmaya devam etmek istedik. Stüdyoda eski-yeni şarkılar, çalışmaya başladık. Bu dönemde Canay Cengen bize destek oldu. Yeni şarkılar hoşumuza gitmeye başlayınca buna devam etmek ve albüm yapmak, kaydetmek istedik. Doruk Müzik Yapım stüdyosunda çalışmaya başladık. Bu dönemde Kargo'nun eski klavyecisi Serkan Çeliköz'de bize çalışmalarda destek verdi, şarkıların klavyelerini çaldı. Bir yandan da Mehmet Şenol Şişli’yle beraber birkaç şarkı çalışıyorduk. Stüdyoya kapanıp, disiplinli, yoğun bir çalışma yaptık. Nerdeyse 6 ay kadar sürdü. Yaklaşık 20 şarkı olunca bir durduk elimizdekilere baktık ve bu dönemde M.Ş.Ş'de tekrar aramıza katıldı. Son birkaç şarkı daha yapıp albümü kapattık. Aslında bu bizim yeni albümümüz. 25.yıl için daha farklı şeyler var kafamızda ancak bu albümü tanıtacağız öncelikle ondan sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz.

Haluk BB: ‘Zor’ adlı şarkıyla başladı her şey.

Selim: Öncelikle 25.yıl için ayrıca bir albüm daha yapacağız. ‘Değiştir Dünyayı’ ilk adım.

»Değiştir Dünyayı bir geçiş albümü o zaman. Nelerden etkilendiniz şarkıları yaparken?

Selim: 2014 yılında başladığımız bir album bu. Daha çok çevremizdeki olumsuzluklara karşı dik durmayı ve bu olumsuzlukları değiştirmek için gereken gücün kendimizde olduğunu anlatan bir albüm. Depresif değil geleceğe umutla bakmak gerektiğini anlatan bir söylemi var.

»Oluşum sürecinden bahseder misiniz?

Haluk BB: Prova, prova ve prova saatlerce günlerce aylarca.

MŞŞ: İnişli çıkışlı, zorluklarla dolu bir çeyrek asır!

»Ülkedeki gündeme/duruma bakınca kariyerinizdeki 25 yılı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burak: Rock müzik düşünüldüğü veya arzulandığı yere gelebilmiş değil. Dünyada da popülaritesi geride bir süredir bu durum ülkemize de yansıyor. 90’lardaki sosyal ortam da hiç kalmadı şu günlerde. Böyle bir ortamda 25 yıldır kariyeri devam ettirebilmek bile bir başarı.

Selim: Öncelikle sanatın ve kültürün göz ardı edildiği ülkelerde sanat ile uğraşmak daha zordur. Hele profesyonel olarak sanat icra etmek ve hayatınızı bu şekilde geçindirmek daha da zordur. Ben 25 yıl boyunca müzik yapabildiğim ve hâlâ devam edebildiğim için müteşekkirim ve çok mutluyum. 25 yıl boyunca çok fazla şarkı ürettik konserler verdik ödüller aldık. Müziğe başlarken daha azını hayal etmiştim.

»Kadroda değişiklikler yaşadınız. Bu değişiklikler Kargo'yu müzikal anlamda nasıl etkiledi?

Burak: Farklı müzisyenler, farklı yaklaşımlar ve bakış açıları getiriyor. Zamanda her birimizde böyle değişiklikler yaratıyor. Yeni şeyler dinliyor, etkileniyor, yeni arayışlara giriyorsunuz zaman içinde. Dolayısıyla müzikal yolculuğun değişmez bir parçası değişim.

MŞŞ: Kadromuz son halini aldı. Albümde bize eşlik eden Canay Cengen ve Serkan Çelilöz'e de teşekkür ediyoruz. Bunu zaten daha önce başka solistler deneyerek deneyimledik. Haluk’la beraber bu dönemin kapandığını düşünüyoruz.

Haluk BB: Ben yeni vokalisti beğendim. İyi şarkıcı!

Selim: Değişiklikler hep mecburiyetten yapılır ama aynı zamanda her değişiklik bir doku değişimi demektir. Bazı değişiklikler müziği olumlu etkiler bazıları olumsuz. Buna dinleyiciler karar verir; sonuç olarak müziğimizi onların beğenisine sunuyoruz. Biz her zaman mutlu olacağımız şekilde müzik yapmaya çalışıyoruz.

»Kadrodaki değişiklikle gruba devam etme kararı sizi nasıl etkiledi?

Selim: Devam etme kararı her zaman itici bir güçtür. Motive eder. Daha çok çalışma isteği verir.

»Büyük grupların solist değiştirmesi kariyer açısından zorlayıcı bir hamledir. Sizde durum nasıl gelişti?

Burak: Evet zor bir durum. Ama durumda bu. Biz bildiğimiz şeyi en iyi bildiğimiz şekilde hazırlayıp sunacağız. Haluk BB de bunu başarıyla yapabilecek yetenekte.

Selim: Kesinlikle solist değişimleri sancılıdır. Buna katılıyorum. 2008 yılında Koray artık Kargo şarkısı çalmak istemediğini ve yeni bir müzik yapacağını dolayısıyla kendi kariyerine konsantre olmak istediğini söyleyerek bizden ayrıldı. İkisini beraber yapabileceğini söyledim ama kararına saygı duydum. Senelerce uğraşıp didindiğimiz Kargo'nun bu nedenle sona ermesini istemedik ve devam etme kararı aldık. Mirkelam ile güzel bir proje albümü yaptık. Sonrasında Ozan Anlaş ile bir albüm, geçen yaz ise Dilek Türkan ile Mazi isimli bir single çalışması yaptık. Hepsinden son derece mutluyum. Şimdi ise Haluk ile çok içimize sinen bir albüm yaptık. Devam edebildiğimiz kadar devam edeceğiz.

»Mehmet Şenol Şişli gruba döndükten sonra müziğinizde ne gibi değişiklikler oldu?

Selim: MŞŞ benimle birlikte grubun kurucu üyesi ve grup için önemli bir profil. Dönüşü her zaman güç katar. Ayrıca aramızda resmini görmemenize rağmen Serkan Çeliköz de albümde klavyeleri çalarak bize destek verdi.

***

Hiçbir konsere kesin gözüyle bakamıyoruz

»Daha albüm çıkmadan konserlere başladınız. Konserler nasıl gidiyor? Turne var mı görünürde?

Burak: Öncelikle tanıtmak istediğimiz albümümüz var. Konserler bunun yollarından biri. Konserler ufak ufak başladı. Mayısta hızlanmayı arzuluyoruz. Bir konser dizisi için çalışmalarımız sürüyor. Her şey kesinleşince açıklayacağız.

Haluk BB: Biz seyirciyle buluşmaktan inanılmaz beslenen vampirleriz bir nevi. Sahnede olmayı ve canlı çalmayı seviyoruz. Mayısta küçük bir tanıtım turnemiz var.

Selim: Müzik sektöründe konserler üzücü olaylar nedeniyle iptal oluyor. Hiç bir konsere kesin gözüyle bakamıyoruz. Yine de birçok şehire gideceğiz. Müzik önemli bir motivasyondur. İkinci Dünya Savaşı'nda bile tüm cephelerde konserler olurdu.

Kaynak: Birgun.net