UĞUR ŞAHİN / [email protected]
@uugurs

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun kademeli olarak imam hatip ortaokuluna çevrilmesine öğrencilerin, velilerin ve mahalle sakinlerinin tepkisi artarak devam ediyor.

Aylardır okul binasının önünde direnen veliler ve mahalle sakinleri dün de okulun önünde toplanarak, basın açıklaması düzenledi. Yüzlerce mahalle sakini ve velinin katıldığı basın açıklamasında “Okuluma dokunma”, “İsmail Tarman Ortaokulu İmam Hatip Olmasın” dövizleri taşınırken, açıklamayı velilerden Bengü Bozkurt Doğan okudu.

Öğrenci velilerinin yüzde 85’inin okulun imam hatibe dönüştürülmesine karşı imza verdiğini aktaran Doğan, Beşiktaş ilçesinde imam hatip talebi ve ihtiyacı olmadığını vurguladı. Doğan, “Yakın semtlerin de imam hatip talebi ve ihtiyacı yok. İmam hatip ortaokullarının sınıf mevcudu 17-18’lerde kalırken, normal ortaokullarının sınıf mevcudu 40’ın üzerine çıktı. Ortaokul ihtiyacı varken, ortaokul yapmak yerine Beşiktaş’ta kız imam hatip lisesi açılmasına karar verildi” diye konuştu.

Mücadeleye devam edeceğiz

Okulun imam hatibe çevrilmesine karşı dava açtıklarını ifade eden Doğan, imam hatip kararına karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altına çizdi. Doğan, “Hem çağdaş eğitim modellerine aykırı hem de velilerin, öğrencilerin, mahallelinin isteklerine aykırı imam hatibe zorlama kararı, eğitim çağındaki genç nüfusun çağdaş eğitimden mahrum kalmasına yol açmaktadır. Biz İsmail Tarman Ortaokulu velileri ve Konaklar Mahallesi sakinleri olarak bu kararın iptali için davamızı da açtık. Haklılığımızın bu yönden de tespit edileceğini umut ediyor, bu yanlış karar iptal edilene kadar mücadelemize devam edeceğimizi duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Baskıcı anlayış sürüyor

Basın açıklamasının ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, baskıcı anlayışın devam ettiğini belirterek, “Bu konuda idari yargıda sonuç alınacağına inanıyorum. Okulun tekrar velilerin istediği doğrultuda, ortaokul olarak eğitime devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Basın açıklamasının ardından, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) 2. Başkanı Metin Erdoğdu, Eğitim Sen 3 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Leyla Zerenoğlu, öğrenci velileri Alen Aslan, Melek Yılmaz ve İsmail Tarman Ortaokulu’ndan bir öğrenci BirGün’e konuştu.

***

Velilerin talebine bakın

Veli-Der 2. Başkanı Metin Erdoğdu: Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulaması kendilerinin çıkarttığı 4+4+4 eğitim yasasına bile aykırı. Bize diyorlar ki, 'İmam hatip talebi var.' Talebi dikkate alıyorlarsa çağdaş, bilimsel eğitim istedikleri için aylardır nöbet tutan velileri dikkate alsınlar. Eğitimi gericileştiriyorlar.

***

Buradayız vazgeçmiyoruz

Öğrenci velisi Melek Yılmaz: Biz bu okula çocuğumuzu imam hatip olduğu için vermedik. Şu an bakarsanız imam hatiplere karşı Türkiye’nin genelinde bir kıpırdanma var. Bizden sonra bu daha da hareketlendi. Biz hep buradayız ve vazgeçmeyeceğiz.

***

Direniş uzun vadede sonuç alacaktır!

Eğitim Sen 3 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Leyla Zerenoğlu:

Veliler aylardır direniyorlar. Okula baktığınızda çok başarılı bir okul ve var olanı bozmak düşündürücü. Velilerin aylardır süren direnişi uzun vadede sonuç alacaktır.

***

Her şeyimizi etkileyecek

İsmail Tarman Ortaokulu’ndan bir öğrenci:

İmam hatip öğrencilerinin velileri sınıflara girmeye çalışıyorlar. Bu yüzden kargaşa oluyor ve teneffüse çıkarken zorlanıyoruz. ‘Sizi etkilemeyecek’ deseler de, okulumuzun imam hatibe dönüştürülmesi, eğitimizi etkilediği gibi her şeyimizi de etkileyecek.

Kaynak: Birgun.net