Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 2-6 Mayıs tarihlerinde yapılması öngörülen Washington ziyareti ertelendi.

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre ziyaret, Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Davutoğlu'nun programlarının uyuşmaması nedeniyle ertelendi.

Hürriyet'in Türkiye ve ABD'li diplomatik yetkililerden edindiği bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme talebine, Washington prensip olarak olumlu yanıt verdi.

Beyaz Saray protokolü, Ankara'ya ziyaretin mayıs ayı içinde olabileceği bilgisini verdi. Bunun üzerine Davutoğlu, New York'ta yapılan COP21 zirvesine katılmaktan vazgeçti. Ardından Obama-Davutoğlu görüşmesinin 5 Mayıs'ta olması gündeme geldi.

Bunun üzerinden Dışişleri ve Başbakanlık protokol ekibi, Başbakan için taslak bir program hazırladı. Programda, Başbakan'ın 2 Mayıs'ta Washington'a gitmesi ve 6 Mayıs'ta dönmesi öngörüldü.

Davutoğlu için konferans, kabul ve açılış programları hazırlandı. Bir ön protokol ekibi ziyaretin hazırlığı için Washington'a gitti. Genel çerçevenin netleşmesine ve Obama, Başbakan ile görüşeceğini teyit etmesine rağmen öngörülen tarihler içinde uygun bir zaman bulunamadı.

ABD'li yetkililer, Davutoğlu'nun Washington ziyaretinin kısa bir ziyaret olduğunu, bu nedenle hem Biden hem Obama için uygun bir zaman tespit edilemediğini aktardı. ‘Ziyaret olmayacak' bilgisini veren bir Türkiyeli yetkili de "Biz zaten ziyaretin olacağını duyurmamıştık. Dolayısıyla bir erteleme sözkonusu değil" dedi.


YALANLANAN İDDİA
Bir ABD'li diplomatın, "Ben de duydum" dediği iddiaya göre, ABD tarafı, Türkiye'deki siyasi dengeleri dikkate alarak Davutoğlu için Washington'daki asıl görüşmeyi Biden ile ayarladı ve Obama'nın ise kısa zaman ayıracağı aktarıldı.

Beyaz Saray'ın bu protokolü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington ziyaretini dikkate alarak hazırladığı iddia edilirken, hem Başbakanlık'tan hem Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi.
Bir yetkili, "ABD Başkanları geçmişten beri Türkiye'den Başbakan ile görüşüyorlar. Sayın Davutoğlu ile de benzer şekilde görüşecekler. Ancak Obama, Davutoğlu ve Biden'in programları çakışmadığı için dillendirilen bu tarihler, olmadı" yorumunu yaptı.

'YENİ TARİH BELİRLENİR BELİRLENMEZ DAVUTOĞLU'NUN ZİYARETİ İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK'
ABD'li bir diplomat da Türkiyeli yetkilinin yorumunu doğrularcasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde gerçekleştirdiği, denizci askerlerin tuttuğu şemsiyeler altındaki basın toplantısıyla da hafızalara kazınan Beyaz Saray ziyaretini hatırlattı.

Türkiyeli ve ABD'li yetkililer, Obama-Davutoğlu görüşmesinin kesinleştiğini, yeni bir tarih belirlenir belirlenmez Davutoğlu'nun Washington ziyareti için düğmeye basılacağını söyledi.

'SAYIN OBAMA'NIN YOĞUN GÜNDEMİ VAR'
Başbakan Davutoğlu, Katar'da gazetecilere açıklama yaparken planlanan ABD gezisiyle ilgili soruya şu yanıtı vermişti. ‘ABD gezisi netleşti mi' sorusuna Başbakan Ahmet Davutoğlu şu yanıtı vermişti: "Bu yeni bir konu değil, 1 Kasım seçimleri sonrası gündemdeydi. Seçim sonrası müteakip karşılıklı temaslar olmuştu ama G-20 zirvesi ve arkasından nükleer zirve oldu ve Sayın Cumhurbaşkanımız nükleer zirveye katıldı. Şu anda da mutlak anlamda bir tarih tespiti yapılmış değil. Arkadaşlar çalışıyorlar. Netleşince kamuoyuna duyururuz. Daha önce olacaktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın nükleer zirveye katılmasından dolayı ertelendi. Hem benim hem Sayın (Barack) Obama'nın yoğun bir gündemi var. Arkadaşlar üzerinde çalışıyor."


Kaynak: Birgun.net