Yaşar Aydın

Başbakan Davutoğlu’nun özellikle başkanlık sistemi konusundaki performansını yeterli görmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü Beştepe Zirvesi’nde son noktayı koydu. AKP'nin olağanüstü kongreye gideceği, Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağı açıklandı. Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki kopuşa giden ilk kıvılcım, 7 Haziran seçimlerinin ardından Davutoğlu'nun söylediği "Başkanlık sistemini halk istemedi" sözleriyle başlamıştı.

Parti içinde düzenli olarak anket çalışmaları yaptıran Erdoğan, nisan ayındaki “Gündem Anketi”nde Başbakan Davutoğlu’nun performansını da ölçtürdü. Ankette Davutoğlu’da dair yer alan sorular yaşananları daha iyi anlamak için önemli ipuçları veriyor.

Performansı ölçüldü, vazgeçilmez değil
Ankette konuya ilişkin ilk soruda Davutoğlu’nun başbakanlık performansının değerlendirilmesi isteniyor. Burada alınan yanıtlar gösteriyor ki AKP seçmeni Başbakan’a geçer not verdi. Seçmen açısından özel bir sorun alanı çıkmadı.

İkinci ve belki de daha da önemli olan Davutoğlu’nun örgüt içindeki etkisinin sorulduğu soru. Bu soruya yanıt ise ilginç. Bir lider olarak tanınırlık ve etki oranı hala çok zayıf olduğu açığa çıkmış durumda. Yani örgütün vaz geçemeyeceği bir isim olmadığı anketlerce de teyit edilmiş oldu.

Erdoğan’ın Davutoğlu ile hızlı vedalaşmasında bu sonucun etkili olduğu düşünülüyor.



MHP ve Akşener sorusu
AKP Gündem Anketi’nde MHP kongresi ve Meral Akşener de soru olarak eklenmesi de bir diğer çarpıcı gelişme. Burada da seçmende ilginç eğilimler ortaya çıktığı görüldü.

Daha önce gerçekleşen seçimlerde birden fazla AKP’ye oy veren seçmen Akşener'li bir MHP’ye oy verme eğilimi görüldü. Belki de AKP’nin MHP kongresine dair ilgisinin altında anketlerde çıkan bu sonuç yatıyor.

Dokunulmazlıkla ilgili seçmenin kafası karışık
Ankette dokunulmazlıklara ilişkin dört farklı soru yer aldı. HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin soruya verilen yanıt meclisteki uzlaşmanın tabanda olmadığını gösteriyor. AKP’li seçmenin ağırlıklı bölümü HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isterken bunun sadece bu milletvekilleri ile sınırlı kalmasını doğru bulmuyor.

Anket sonuçlarına göre seçmen dokunulmazlıklar konusunda kürsü dokunulmazlığı ile sınırlı ve herkesi kapsayacak bir düzenlemeden yana.

Kaynak: Birgun.net