Başbakan Ahmet Davutoğlu, Al Jazeera Arapça televizyonuna konuştu. Suriye’ye müdahale halinde Arap ülkelerinin tutumuna ilişkin şüphelerini, “Eğer Suriye’ye askeri müdahalede bulunursak Arap ülkelerinin bizi destekleyeceğinin garantisini kim verecek” sözleriyle dile getiren Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere desteği konusunda da “Eğer bugün rejim ülkenin tüm topraklarını kontrol edemiyorsa Türkiye’nin ve diğer bazı devletlerin desteği sayesindedir” dedi.

Türkiye’nin Ankara saldırısında adres gösterdiği, YPG’ye karşı hangi önlemleri alacağı sorusuna Davutoğlu, “Nasıl ve ne zaman yanıt vereceğimizi biliyoruz... Herkes Türkiye’nin her saldırıya ve meydan okumaya yanıt verebileceğini görmüş olacak” dedi. Bunun üzerine gazeteci Cemal el Şayyal, “Seçenekleriniz sınırlı. Rusya, Suriye üzerindeki gökyüzünü kontrol ediyor. Rusya ile çatışmaya girmek istemiyorsanız seçeneğiniz sınır ötesinden kısa menzilli atışlarla kısıtlı. Rusya’nın YPG’yi de desteklediğini söylediğinizi akılda tutarak; bunu yapacak mısınız” sorusunu yöneltti. Davutoğlu bu soruyu, “Rusya’nın gökyüzünü kontrol ettiğini söylediniz ama Suriye halkının kalbi bizimle. Azez’deki son saldırılarda bile angajman kurallarımızı ihlâl ettiklerinde üç gün YPG mevzilerine yanıtımızı verdik” diye cevapladı.

'MUHALİFLER SAVUNAMAZDI'

Al Jazeera muhabirinin, “İran ve Rusya’nın eylemleriyle karşılaştırdığınızda Türkiye ve müttefiklerinin, NATO’nun, Suudi Arabistan’ın eylemleri çok hafif kalıyor. Türkiye ve diğer ülkelerin Suriye halkını desteklemek üzere müdahil olması için ne gerekiyor” sorusu üzerine ise Davutoğlu, şu karşılığı verdi:

“Eğer Suriye halkına Türk desteği yoksa kendilerini nasıl savundular? Halep’i savunabilirler miydi? Eğer bugün gerçek Suriye ılımlı muhalefeti varsa bu, Türkiye’nin desteği sayesindedir. Eğer bugün rejim ülkenin tüm topraklarını kontrol edemiyorsa, Türkiye’nin ve diğer bazı devletlerin desteği sayesindedir. Eğer geçen hafta Rusya’nın DAEŞ’i hedef almadan Tel Rıfat, Halep ve Azez’e 500 uçuşla yaptığı ağır bombardımana rağmen Suriye halkı hâlâ orada ve topraklarını savunuyorsa, bizim desteğimiz sayesindedir. Bu desteğe devam edeceğiz.”

'ARAP LİGİ BAŞİKA’DA BİZİ NEDEN KINADI?'

Davutoğlu, ‘çok önemli bir Arap devlet adamının’ kendisine ‘Suriye’ye neden müdahalede bulunmuyorsunuz’ diye sorduğunu ve kendisinin de ona Başika’daki durumu hatırlattığını kaydederek şunları söyledi: “Şimdi bize bu soruyu soranlar dönüp kendilerine bakmalı, hangi Arap ülkesi Türkiye’den daha fazlasını yaptı? Arap arkadaşlarımı yarıştırmıyorum. Peki neden Türkiye Musul’u özgürleştirmek, oraya destek olmak için Musul’a gittiğinde Arap Ligi Türkiye’yi kınadı ve geri çekilmemizi talep etti? Eğer Suriye’ye askeri müdahalede bulunursak Arap ülkelerinin bizi savunacağının ve destekleyeceğinin garantisini bize kim verecek? Türkiye sınırlarını ve topraklarını korumak için her şeyi yapacaktır. Türkiye’ye yönelik bir tehdit olursa kimsenin iznini istemeyeceğiz.”

Kaynak: Birgun.net