Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran'ın başkenti Tahran'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı. Davutoğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik tartışmalar hakkında "Fezlekeler ve dokunulmazlıkların kaldırılması bir siyasi rövanş meselesi değildir. Herhangi bir şekilde bir siyasi partiyi köşeye sıkıştırmak veya onu siyasetin dışına itmek de değil bizim için. Her siyasi parti halktan aldığı destekle Türkiye'de siyaset yapma hakkına sahiptir. Mesele her şeyden önce ahlakidir, vicdanidir ve insanidir" dedi.

"FEZLEKELERİN MECLİS' GÖNDERİLMESİ RUTİN BİR İŞLEMDİR"

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 5 HDP'linin fezlekelerinin Başbakanlık'ta olduğu hatırlatılarak AKP olarak bu konuda nasıl bir sürecin izleneceği sorulan Davutoğlu, "Fezlekelerin Meclis' gönderilmesi daha önce de birçok dosya için gerçekleştirilmiş rutin bir işlemdir. Bu ilk defa olmuş, olağanüstü bir nitelik taşıyan işlem değil. Ama milleti derinden yaralayan terör olaylarının olduğu bir dönemde teröre açık destek veren, terör örgütünü kutsayan, Ankara'da 29 canımızı alan terör olayında bu olayın failinin taziyesine gidilmesi de dahil her türlü terör eylemini neredeyse meşrulaştıran bir tutumu da toplumumuzun ve bizim vicdanımızın kabul etmesi mümkün değil. Hiç kimse terörü meşru kılması dolayısıyla mazur görülemez. Böyle bir tavra da tahammül gösterilemez. Milletvekili olmak, Meclis'te bulunmak bir sorumluluktur. Milletvekilliği siyasi, etik ve tarihi bir sorumluluktur. Herkesin bunun farkında olması lazım" diye yanıt verdi.

"CHP VE MHP'NİN DE BU KONULARDA BİR TUTUM İÇİNE GİRECEĞİNDEN EMİNİM"

Fezlekelerin işleme alınması noktasında diğer partilerden destek beklenip beklenmeyeceği sorulan Davutoğlu, "Biz doğru gördüğümüz hususları tek başına da sürdürürüz ama burada olması gereken bütün partilerin bu konuda birleşmesi hatta bu milletvekillerinin kendi partileri içinde de mutlaka eleştirilmesi ve bir değerlendirmeye tabii tutulması gerektiğini düşünüyorum. Eminim birçok HDP milletvekili de tepki göstermektedirler. HDP içinde de birçok vicdan sahibi, makul milletvekili bu tutumlar karşısında bir tavır arayışı içindedirler. Bunları bir parti meselesi olarak görmemek lazım. Ben buradan HDP'ye oy vermiş vatandaşlarımıza sesleniyorum. Sizler de sesinizi yükseltin. Onlara böyle aymazca, sorumsuzca tutum içine giren milletvekillerine 'Biz sizi Ankara'ya bunun için göndermedik' diye sesinizi yükseltin. Aynı şekilde CHP ve MHP'nin de bu konularda bir tutum içine gireceğinden eminim. Hem oy veren HDP'liler hem de şu anda Meclis'te bulunan ve bu tutumu onaylamadığını düşündüğüm birçok HDP'li var. Onların da seslerini yükseltmeleri lazım. Artık HDP'nin bazı milletvekilleri bir vitrinde değerlendirilen ve öne çıkarılan isimler olma niteliğinin önüne geçmesi lazım" diye konuştu.

"DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI BİR SİYASİ PARTİYİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK DEĞİL"

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyasi rövanş meselesi olmadığını belirten Davutoğlu, "Fezlekeler ve dokunulmazlıkların kaldırılması bir siyasi rövanş meselesi değildir. Herhangi bir şekilde bir siyasi partiyi köşeye sıkıştırmak veya onu siyasetin dışına itmek de değil bizim için. Her siyasi parti halktan aldığı destekle Türkiye'de siyaset yapma hakkına sahiptir. Mesele her şeyden önce ahlakidir, vicdanidir ve insanidir. İnsani konuda anlaşamayan siyasilerin ülkelerini ne hale getirdiklerini çevremizlerden görüyoruz. Ben hangi gerekçeyle ve kim olursa olsun terör eylemine bulaşan herkesi lanetliyorum"

Kaynak: Birgun.net