Başbakan Ahmet Davutoğlu, "CNN International" kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un sorularını yanıtladı.

Suriye krizinin çözümünde masaya kimlerin oturacağı ve Suriye'de bazı bölgeleri elinde tutan Suriye Kürtlerinin masada yer almasına Türkiye’nin nasıl yaklaşacağının sorulması üzerine Davutoğlu, "Biz Suriyeli Kürtleri masada istiyoruz. Kürtler olmadan masa tamamlanamaz. Biz terör örgütü olan PYD'nin masaya oturmasına karşıyız. PYD, sadece Türkiye'nin değil Avrupa Birliği ve ABD’nin de terör örgütü kabul ettiği PKK'nın uzantısı” dedi.

Amanpour'un, "Siz ve AB terör örgütü olarak kabul ediyor olabilir fakat ABD sahada onlarla hareket ediyor. Gerçeği kabul etme zamanı gelmedi mi?" yorumu üzerine de Davutoğlu, "Onları meşru ortak olarak görenler, bölgenin gerçekliğinde yaşamıyorlar. Hiç kimse bizi, bu insanların barış istediğine ikna edemez" diye konuştu.

"İran'ı rakip olarak görmüyoruz"

İran'ın nükleer anlaşmayla büyük bir zafer kazandığı yorumuna Türkiye'nin nasıl yaklaştığı sorusu üzerine Davutoğlu, "İran'ın nükleer programla ilgili bir anlaşmaya varılmasından mutluluk duyuyorum. Bunun çözüme kavuşması sadece İran için değil tüm dünya ekonomisi için de iyi" değerlendirmesinde bulundu.

"İran'ı bölgesel bir rakip olarak görüyor musunuz?" sorusuna Davutoğlu, "İran'ı rakip olarak görmüyoruz. Biz komşuyuz. Tarih boyunca iyi ve kötü ilişkilerimiz oldu. Fakat son 20 yılda ilişkilerimiz iyi komşuluk ilişkilerine dayanıyor. Suriye ve Irak'ta bazı fikir ayrılıklarımız var” ifadesini kullandı.

"Rusya çok olumsuz şekilde müdahale ediyor"

Davutoğlu, Rusya'nın Suriye'ye düzenlediği operasyonlara ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya, çok uzun süre boyunca Suriye'ye dışarından müdahale edilmesine karşıydı. Fakat şimdi Rusya'nın kendisi çok olumsuz bir şekilde müdahale ediyor. Aslında Suriye'yi işgal ediyor. Rusya’nın şimdiye kadar düzenlediği tüm operasyonların yüzde 90’ında sivilleri ve İdlib, Azez, Halep, Lazkiye’deki ılımlı muhalifleri hedef aldı. Rusya okulları, hastaneleri vurdu. Rusya’nın bombardımanından kaçan yaralılar Türkiye’ye sığınıyor. Rus operasyonlarının sadece yüzde 10'u DAEŞ’i hedef aldı. Rusya, diğerleri gibi barış sürecine katkıda bulunabilir. Fakat Rusya'dan Suriyeli sivillere saygı göstermesini ve sivilleri Türkiye sınırına itmemesini bekliyoruz."

"PKK da DAEŞ de Türkiye için tehlikeli"

Amanpour'un, "PKK'nin mı yoksa DAEŞ'in mi Türkiye için daha büyük bir tehdit oluşturduğuna" yönelik sorusu üzerine Davutoğlu, kötülüklerin karşılaştırılamayacağını ifade ederek, ikisinin de Türkiye için tehlikeli olduğunu, ikisinin de ideolojik olarak demokrasiye karşı olduğunu söyledi.

"Sorun ifade özgürlüğü değil teröre teşvik"

Davutoğlu, hükümete yönelik eleştirilerle ilgili, Türkiye'nin çok sağlam bir demokrasiye sahip olduğunu belirterek, seçim dönemlerinde AKP'nin her çeşit eleştiriye maruz kaldığını iddia etti.

Son dönemde imzaladıkları bildiri nedeniyle gözaltı ve soruşturmalara maruz kalan akademisyenlerle ilgili olarak Davutoğlu, "Eğer ifade özgürlüğüne karşı herhangi bir şey olursa, bunun karşısında duracak bununla savaşacak ilk kişi benim" ifadesini kullandı. Buradaki asıl sorunun aslında ifade özgürlüğü olmadığını, teröre teşvik olduğunu öne süren Davutoğlu, akademisyenlere ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda çağrıda bulunduğunu dile getirdi.

Kaynak: Birgun.net