YAŞAR AYDIN
[email protected]

Uzunca süredir ifade edilen Davutoğlu-Saray geriliminde son iki gündür yeni bir evreye geçildiğinin işaretleri baş gösterdi. Saray medyası artık rahat şekilde “Bu iş Davutoğlu ile olmaz’’ diyebiliyor. Son olarak Nasuhi Güngör’ün Star’daki yazılarına son verilmesi yaşanan itiş kakışta sadece zamanlama problemi olduğunu gösteriyor.

Neden şimdi?

1 Kasım seçimlerinin hemen ardından başlayan Saray-Başbakanlık gerilimine ilişkin değerlendirmeler ‘kulis’ bilgisi olmaktan çıkarak medya üzerinden devam eden ‘vekâlet savaşlarına’ dönüştü. Havuz medyası ilk kez bu kadar açık bir dille Davutoğlu’nu istemediğini dile getirdi. Kulislerde ve kamuoyunda merak edilen nokta ise “neden şimdi hissiyatlar bu kadar açıklıkla dile getiriliyor” oldu.

Bunun en önemli nedeni her geçen gün Davutoğlu ve ekibinin görünenin aksine ‘Saray’dan özerklik’ konusunda adım atma isteğinin güçlenmesi. Davutoğlu, Erdoğan’ın hiçbir talebine ‘hayır’ demiyor, ama işleri zamana yayma ve çürütme girişimi Saray’ı öfkelendirmişe benziyor.

Enerji birikiyor

Kabine sıkıntısı: 1 Kasım sonrası ilk sıkıntı kabinede yaşandı. Erdoğan kabineye ağırlığını koydu. Davutoğlu, kabinenin oluşumu ve Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanması karşısında rahatsızlığını sadece “yürütmenin başı benim” diyerek ifade edebildi.

Paranın kontrolü: Davutoğlu, iktidarının ikinci yılında kamu kaynaklarının önemli bölümünü kontrol etmeye başladı. AKP’li iş dünyasının Başbakan’la mesaisi ve ilişkisi arttı. Yerel yönetimlerde güç kazanmaya başladı. İstanbul projesinde inisiyatif almaya kalktı. Kendine yakın medya yaratmada finansal sorunlar aşılmaya başlandı. Medya alanında Saray ve etrafına rakip oldu.

Atamalar bekliyor: Bürokrasi uzun süredir vekâletle yönetiliyor. Görüş ayrılıkları yüzünden atamalar masada. Çankaya Köşkü ile Saray arasında gidip gelen dosyalar imza bekliyor.

Son günlerde Ankara’da Davutoğlu’nun Batı dünyası ile yakınlaşmasından Erdoğan’ın rahatsız olduğu konuşulmaya başlandı. Cemaat-AKP kavgasında olduğunun aksine bu kez bu tür kulisleri destekleyen somut bir veri yok. Bununla birlikte başta uluslararası sermaye ile yakın ilişkilerde olan AKP’li iş çevreleri olmak üzere parti içinde yer alan farklı güç odaklarının Davutoğlu’nu yüzünü Batıya dönmesi konusunda cesaretlendirdiği biliniyor. Buna bazı batılı uluslararası kuruluşları da dahil edebiliriz.

Dokunulmazlık kırılmanın başlangıcı mı olacak?

AKP içinde Anayasa ve başkanlık konusunda farklı fikirlerin olduğu biliniyor. Dokunulmazlık tartışılmalarında ortak ifadeler ağır basıyor. Buna rağmen Anayasa’da değişiklik talebi, komisyon çalışmalarının başlamasının uzatılması ve son olarak AKP MYK’sında bir daha görüşülmesi kararı sıkıntıyı ele veriyor. Davutoğlu’nun Brüksel’de yaptığı konuşmada dokunulmazlığı kaldırılan vekillerin yargılama sürecine dair söyledikleri de Erdoğan’dan farklılık içeriyor.

Dokunulmazlıklarla ilgili işleyecek süreç aynı zamanda başkanlığı da içeren yeni Anayasa tartışmaların kaderini de belirleyecek gibi gözüküyor. Dokunulmazlıklar Erdoğan’ın parti içinde ve dışında güç gösterisine dönüşmüş durumda. Bu durum AKP içinde oylamanın içeriğinden bağımsız olarak rahatsızlığa yol açmış bile. Kulislerde AKP’de en az 15 milletvekilinin “hayır” diyeceği konuşuluyor.

Fotoğraf Haziran’da netleşir

Israrla “uyum sorunu yok” açıklamaları yapmasına karşın bazı AKP’li vekiller iktidar kulisinde Davutoğlu’nu ‘Erdoğan’ın talepleri karşısında el freni çekilmiş araba’ya benzetiyor ve bunu ifade ediyorlar.

Erdoğan ile Davutoğlu arasında şimdilik vekâletle yürütülen gerilimin gerçek aktörlerle sürdürülüp sürdürülmeyeceğinin ilk ipuçlarını haftaya göreceğiz. Fotoğrafın tamamının netleşmesi dokunulmazlık ve 'olgunlaşmaya bırakılan’ Anayasa görüşmeleri ile netleşecek.

*****

"Yola devam edilemez" dedi, bileti kesildi!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Nasuhi Güngör, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren sözleri nedeniyle Star gazetesinden kovuldu, TRT de hakkında disiplin sürecini başlattı. Güngör'ün ifadelerinin ve 'gözden çıkarılmasının', Davutoğlu ile Erdoğan arasında güç krizi yaşandığının iddia edildiği bir zamana gelmesi dikkat çekti.

A Haber'de önceki gün yayınlanan 'Toplumsal Hafıza' programında konuşan Güngör, "AK Parti artık Davutoğlu ile yoluna devam edemez" demişti.

Bu sözlerin ardından Güngör’ün köşe yazarlığı yaptığı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Star’dan gönderildiği açıklandı.

Ardından Güngör’ün TRT’den tamamen atılması için harekete geçildi. Erdoğan'ın TRT'de katıldığı her programda çanak sorular sormasıyla bilinen Güngör, Haber ve Spor Daire Başkanlığı görevinden Genel Müdür Müşavirliği görevine getirilmişti.

Kaynak: Birgun.net