CHP yarın İstanbul Taksim Meydanı’nda, saat 18:00’da “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” düzenleyecek. Darbe girişimine karşı yapılacak olan mitinge Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere çok sayıda milletvekili de katılacak. Mitinge AKP’li milletvekillerinin de katılacağı iddia edildi.

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, twetter hesabından yaptığı açıklamada CHP tarafından hiç bir siyasi partiye resmi davet yapılmadığını vurgulayarak, “Hangi partiden olursa olsun darbeye karşı olan herkesi Taksim’e bekliyoruz” dedi. CHP’li belediyeler de mitinge katılım çağrıları yaptı. Taksim Meydanı’nda düzenlenecek miting için İstanbul Büyükşehir Belediyesi de ücretsiz ulaşım sağlayacak.

Mitinge bütün yurttaşlar davetli
Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl miting kararını açıkladığı Meclis’teki toplantıda yaptığı açıklamada “Miting sadece CHP’ye, onun seçmenlerine yönelik bir miting asla değildir. Bu miting bütün siyasi partilerimize, parti ayırımı gözetmeksizin tüm milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve 78 milyon vatandaşımıza açık bir mitingdir. Orada parlamenter demokratik sistemi güçlendiren, orada demokrasiyi ve cumhuriyeti, özgürlükçü demokrasiyi kalıcı kılacak bu tavrımızı, bu anlayışı bütün vatandaşlarımızla birlikte devam etme kararlılığını göstermek üzere bir araya geleceğiz.”

Bu çağrıya kulak vermek tüm demokratların görevi
Sosyal Demokrasi Vakfı, (SODEV) Taksim’de düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı. CHP’nin, her siyasi görüşten tüm demokrat yurttaşları, Taksim’deki buluşmaya çağırmasının, darbe gibi, diktatörlük gibi demokrasi dışı uygulamalara karşı mücadelede yeni bir soluk olacağı vurgulanan açıklamada, “Bu çağrıya kulak vermek tüm demokratların görevidir. SODEV olarak, önce üyelerimiz olmak üzere, demokrasi mücadelesinde gerçekten yeri olan herkesi, sendika, meslek kuruluşu ve STK’ları bu çağrıya olumlu yanıt vermeye, Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingine katkı vermeye, katılmaya çağırıyoruz” denildi.

***

HAZİRAN’dan CHP’ye miting önerileri

Birleşik Haziran Hareketi CHP’nin “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”ne yönelik çağrısına dair açıklama yaptı. Haziran Türkiye Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada mitinge katılım için CHP’ye dört maddelik perspektif sunulduğu belirtilerek, CHP’den gelecek yanıta göre mitinge dair tavrın belirleneceği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ortaya koyduğumuz perspektif şöyledir:
1. Miting içeriğinde mutlaka LAİKLİK vurgusu bulunmalıdır.
2. Demokrasi AKP’nin karşı-darbesine karşı savunulmalıdır.
3. Kürsüde mutlaka bu hassasiyetlerin vurgulanacağı bir metin okunmalıdır.
4. Özgürlük, demokrasi ve laiklik, 2013 Haziran’ında Taksim’e damgasını vuran tüm renklerle birlikte savunulabilir. Tüm bu renklerin yansıyacağı bir büyük buluşma gerçekleşmelidir.
CHP’den bu temelde bir yanıt bekliyoruz. Beklentilerimizin karşılandığı koşullarda, HAZİRAN kimliği ve tüm kitlesiyle Taksim Meydanı’na yürüme kararlılığındadır.

Kaynak: Birgun.net