CAN UĞUR [email protected] @canugur1987

15 Temmuz darbe girişiminin yankıları devam ederken kısa süre önce ilan edilen Olağanüstü Hâl (OHAL) ile birlikte darbeye yönelik soruşturmalar hız kazandı. OHAL uygulamasıyla birlikte bir nevi sıkıyönetim hali var. İşte herhangi bir askeri darbe sonrası uygulanan ve bugünlerde OHAL ile yapılan kimi icraatlar:

AİHS askıya alındı
OHAL’in ardından resmi makamlarca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) askıya alındı.. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çeşitli kereler OHAL’in 3 ayla sınırlı kalmayabileceğinin altını çizdi. Darbe gecesi ve sonrasında gözaltına alınan ve aralarından erlerin de bulunduğu askerlere ilişkin işkence iddialarına doyurucu yanıt verilmedi. Yine ‘demokrasi’ için yapıldığı iddia edilen eylemlerde dile getirilen idam cezasının geri getirilmesi talebi de başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümetin üyeleri tarafından ‘değerlendirileceğiz’ diye yorumlandı.

Milli Eğitim’de sol görüşlüler de atıldı
Darbenin ardından en yoğun operasyonların yaşandığı alanlardan biri ise eğitimdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nda 21 bin 29 öğretmen ile 21 bin 738 personel açığı alındı. AKP döneminde eğitimi tekeline alan Cemaat üyelerine karşı yapıldığı iddia edilen operasyonlarda birçok Eğitim Sen üyesi de tutuklandı, gözaltına ve açığa alındı. Eğitimdeki gericileşmeye karşı mücadele eden ve bu alanda AKP-Cemaat ortaklığına defalarca işaret eden Eğitim Senliler ‘darbeye destek’ iddiasıyla cadı avına maruz kaldı. Eğitim dışında yine demokrat kimliği ile bilinen kamu emekçileri bu süreçte yaptırıma tabi tutuldu.

Kadro değişimi
Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜRKSAT AŞ, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) da aralarında bulunduğu kamu kurumlarında çalışan 47 bin 188 kişi darbeye destek iddiasıyla görevinden uzaklaştırıldı.

Sendikalar, STK’lar kapatıldı
Son süreçte kapatılan kurum ve kuruluşların sayısını topladığınızda ise ortaya çıkan tablo darbe süreçlerine benzer nitelikte.
Darbenin engellediği Türkiye’de son rakamlara göre 15 üniversite, 5 sağlık kuruluşu,104 vakıf, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 1125 dernek ve 19 sendika kapatıldı. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan çalışmalar kapsamında merkezdeki büyükelçiler Gürcan Balık ve Tuncay Babalı görevden alındı.

12 Eylül'e benzer...
12 Eylül 1980'deki darbenin ardından tüm grevler ve işçi eylemleri yasaklanırken bugün de OHAL'in verdiği yetkiye göre valiler, sendikaların tüm toplantılarını, yayınlarını, yapacakları tüm açıklamaları durdurabilir, yasaklayabilir.

Kitaplar yakıldı
Türkiye’deki darbelerin simgesi haline gelen kitap yakma olayları yine bu süreçte karşımıza çıkan ‘eylemlerden’ bir tanesi oldu. Birçok ilde daha önce baş tacı edilen Fethullah Gülen’in kitaplarının yakılması bu komik tabloyu açığa çıkardı.

Gazetecilere de gözaltı
Operasyonlar kapsamında, 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararı verilen Nazlı Ilıcak ve Şahin Alpay gibi isimler gözaltına alınırken BirGün’de medya yazıları yazan Bülent Mumay da bu kapsamda gözaltına alındı.

***

YARSAV, OHAL kararnamesiyle kapatıldı

Resmi Gazete’de yayınlanan OHAL’in ilk Kanun Hükmünde Kararnamesi ile, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) kapatıldı. YARSAV, Cemaat’in yargıdaki kadrolaşmasına karşı mücadelesiyle biliniyor. YARSAV, 2006 yılında 501 kurucu ile Ankara’da kurulmuş ve kurucu başkanlığını Ömer Faruk Eminağaoğlu yapmıştı. Emine Ülker Tarhan’ın ardından göreve gelen YARSAV Başkanı Murat Arslan’ın da “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” üyesi oldukları iddiasıyla haklarında disiplin soruşturması başlatılan 108 kişi içinde olduğu belirtildi.

Kaynak: Birgun.net