Darbe girişiminden zarar gören otomobiller ve gayrimenkullerin zararını karşılayacak sigortacılar müşterilerine 10 milyon TL ödeme yapacak. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan sigortacıların darbe girişimi sonrası vatandaşın zararını karşılamak için 10 milyon TL ödeyeceğini yazdı.

İşte Doğan’ın yazısının ilgili bölümü:

Darbe girişimi sonrası sigortacılar, ortak kararla, yaşanan olayların sigorta kapsamında olmamasına rağmen tüm zararları karşılayacaklarını açıkladı. Başta oto olmak üzere konut, işyeri, sağlık sigortaları kapsamında 10 milyon lira hasar ödenecek. Bugüne kadar da 4 milyon lirasını ödediler.

Darbe girişimi sonrası tüm kesimler, hem toplumsal hem de ekonomik açıdan dayanışma içine girerek, üzerine düşen görevi yerine getirdi ve halen de getirmeye devam ediyor. Bu kesimlerden biri de sigortacılar. Olayların hemen ardından ortak bir açıklama yapan sigortacılar, kasko hasarlarını sorgusuz sualsiz ödeme kararı aldı. Kimileri, ‘ne var bunda?' diyecektir. Şu var; normal şartlarda bu hasarlar ödenmiyor. Neden ödenmediğine sonra detaylı değineceğim. Bu açıklamanın sonrasında ise sigortacılar, sadece kasko hasarlarını değil, konuttan işyerine, sağlığa, hatta seyahate kadar tüm hasarları karşılama kararı aldı.

KAMU MALLARI SİGORTASIZ

Darbe girişiminin sigortaya faturası da ortayı çıktı. Toplam, 10 milyon liranın biraz üzerinde ve şirketler bugüne kadar da bunun 4 milyon lirasını ödedi. 15 Temmuz gecesi yaşananları düşündüğünüzde, 10 milyon çok da büyük rakam değil. Evet, değil, çünkü o gece ağırlıklı olarak kamu binaları ile kamuya ait mallar zarar gördü ve kamu, sigorta kapsamında değil. Daha doğrusu, kamuya ait tüm taşınır ve taşınmazlar, yine kamunun kararı ile sigortalanmıyor; devlet, kendi zararını kendi karşılıyor.

CAM KIRILMASI ÇOK

Sigortacıların ödeyecekleri 10 milyon liralık hasarın da yarıya yakını oto hasarlarından yani, kasko sigortasından; geri kalanı ise, konut ve işyeri zararlarından ki, bunların çoğu da cam kırılması ve sağlık hasarından kaynaklanıyor. Şunu da belirteyim, bu 10 milyon lira, sigortalı hasar. Yani, sigortalı olup da 15 Temmuz gecesindeki olaylarda aracı, işyeri, konutu zarar görenlere ödenen hasar. Bir de sigortasız hasarlar var ki, bu kişilerin zararlarını da devlet karşılayacak. Şunu da hatırlatayım, zararı, hem devletten hem de sigortadan almak mümkün değil. Sigorta varsa sigorta şirketi, sigorta yoksa devlet öder.

NEDEN ‘JEST' ÖDEMESİ YAPTILAR?

DARBE girişimi sonrası, sigortacıların ortak kararla, hasarları ödeyeceklerini açıklaması, ‘normalde neden ödenmiyor?' sorusunu gündeme getirdi. Kaskosundan konutuna, işyerinden sağlığa kadar istisnasız tüm branşlarda, 15 Temmuz gecesi yaşananlar sigorta kapsamına girmiyor. Daha açık şöyle anlatayım. Sigorta genel şartlarında; harp veya harp niteliğindeki hareket, ihtilal, isyan, ayaklanma, iç kargaşalıklar, savaş, her türlü savaş olayı, istila, inzibati ve askeri hareketlerin sigorta kapsamına girmediği ve bu olaylardan doğan hasarların da ödenmeyeceği yazıyor. Ancak olağanüstü durumlarda, sigortalısına destek olmak ve devletin üzerindeki yükü hafifletmek için şirketler; inisiyatif kullanıp, teminat kapsamı dışına çıkarak, hasarları ödeyebiliyor. Sigortacılıkta buna ‘ex-gratia' yani, jest ödemesi deniyor. Darbe girişiminde olduğu gibi geçmişte de sigortacılar birçok defalar bu haklarını kullanarak, tüketicilerin zararlarını karşıladı.

İZİNLERİ İPTAL OLANLARIN ZARARLARI DA KARŞILANDI

Sigorta şirketlerinin ödediği hasarlardan biri de seyahat sigortası. Bu sigorta, ister tatil, ister iş amaçlı olsun, seyahate çıkanların olağanüstü durumlar sonucu seyahatlerinin iptal olma riskine karşı otel, yol masrafları gibi tüm giderlerini karşılıyor. Bu süreçte sigorta şirketleri; seyahat sigortasını yaptırıp da darbe girişimi sonrası, izinleri iptal edilerek, geri çağrılanlar kişilerin zararlarını da karşıladı.

Kaynak: Birgun.net