15 Temmuz darbe girişimi sonrası AB'den Ankara'ya ilk üst düzey ziyaret gerçekleşecek. Çarşamba günü Türkiye'ye gelecek olan Avrupa Konseyi Başkanı Jagland, Türkiye'nin uymak zorunda olduğu yükümlülükleri bulunduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Thorbjörn Jagland, "Türkiye hükümeti ile darbe girişiminden sonraki temizlik hareketini konuşmalıyız. Bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesi ve standartları içerisinde yapıldığını görmek zorundayız" dedi.

Çavuşoğlu: Avrupalılar darbecileri meşrulaştırmaktan uzak durmalı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, darbe girişimine katılanlara Avrupa sözleşmesinde yer alan kurallar çerçevesinde davranılması gerektiğini belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, Ankara'daki temasları sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Ankara'yı ziyaret edecek ilk üst düzey Avrupalı yetkili olan Jagland, bakanlar ve parlamentodaki siyasi partilerin liderleri ile de bir araya gelecek.

Türkiye, darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal uygulaması (OHAL) çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) askıya alındığını 21 Temmuz’da Avrupa Konseyi’ne resmen bildirmişti.

AİHS’nin 15. maddesi, "taraf devletlerin hükümetlerine, istisnai koşullarda, sözleşme kapsamındaki belirli hak ve özgürlükleri koruma yükümlülüklerini geçici, kısıtlı ve denetimli bir şekilde askıya alma" imkanı sunuyor.

Şimdiye kadar 8 ülke AİHS’yi askıya aldı. Geçtiğimiz yıl Paris saldırılarından sonra Fransa, ülkenin doğusundaki gelişmeler sonrasında da Ukrayna, AİHS’yi askıya aldıklarını açıklamıştı.

Kaynak: Birgun.net