Meclis Genel Kurulu’nda bekleyen ve çıkması an meselesi olan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaşırsa 52 liralık elektrik tüketene 105 lira fatura gelecek. Meclis’teki basın toplantısında konuya dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Damadın kanunu geliyor. Bundan sonra 52 liralık elektrik tüketene 105 lira fatura gelecek. Memleketi artık bilim, akıl, komisyon değil damat yönetiyor. Bir enerji şirketinin CEO’su damat Alice Harikalar Diyarında. Damat harikalar diyarında bir kanun yapmışlar. Damat ne istiyorsa o var kanunda, ne vatandaşın talepleri var, ne yargının gerekleri var, ne Anayasanın gerekleri var” dedi.

Kanun Teklifine işaret eden Özel, şöyle devam etti:
“Damadın istediği bu kanuna bizimle birlikte AKP Grubu’ndan çok sayıda milletvekilinin de pasif direniş gösterdiğinin altını çizmek isterim. Yoklama istedik, 164 AKP’li salona gelip bu kanun görüşülsün demedi. Ara verildi, mesajlar atıldı ama bu kanun görüşülmedi. Bu kanuna karşı vatandaşlarımızı isyana ve direnişe davet ediyoruz. Bu kanuna karşı isyan etmeyen başka neye isyan edecek, gerçekten hayretler içinde kalıyoruz. Damadın kanunu geliyor. Bugün gelen kanunla kayıp kaçak bedellerinin şirketlere ödenmesini ve bundan sonra da mahkeme kararlarına rağmen tekrar tüketicinin faturalarında yer almasını düzenliyorlar. Bu elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp kaçaktan uğradıkları zararı devletin sırtına yüklüyor. ”

Şirketlerin, bundan önce olmayan bir şeyi yapıyor, yatırım harcamalarını faturaya yansıtmasını söylüyor. Aklınıza gelecek her türlü yatırım harcaması da faturanın altında dağıtım tarifesinin içinde yer alacak.
Şunu yapıyorlar geçmişte açılan davalara ödenmiş ya da ödenecek paralar ve bugün geçmişe yönelik açılacak davalardan kaynaklanan paralar, bundan sonraki faturalara dağıtım maliyeti olarak ilave edilecek. Bundan sonraki faturalara hem çalıntı elektriği hem eski çalınmış elektriklerin parasını ödeyeceğiz.



52 liralık faturaya geçmişte 80 lira ödüyorduk, mahkeme kararı faturayı 52 liraya indirmişti, bu düzenleme ile 105 liraya çıkıyor. Bundan sonra 52 liralık elektrik tüketene 105 lira fatura gelecek. Bu kanun onun kanunu. Bu konuda halkı gerçekten isyana teşvik ediyoruz. Bu kanunun geçmemesi için elimizden geleni yapacağız.”

Çağrıda bulundu
Başbakan Binali Yıldırım’a da çağrıda bulunan Özel, şunları söyledi: “vatandaşı salak yerine koymak aldığın talimatlarla damadın gönlünü yapmak yerine vatandaşın gönlünde şu kadarcık bir yer tutmak istiyorsan bu kanunu geri çekersin. Memleketi artık bilim, akıl, komisyon, öneri değil, damat yönetiyor. Bir enerji şirketinin CEO’su damat Alice Harikalar Diyarında, damat harikalar diyarında bir kanun yapmışlar. Damat ne istiyorsa o var kanunda, ne vatandaşın talepleri var, ne yargının gerekleri var, ne Anayasanın gerekleri var. Damada göre kanun yaparsanız, bundan sonra çok kayıp olur, çok ölen olur.”


***

DAVA AÇILAMAYACAK

BİRGÜN’e geçen günlerde konuşan CHP Milletvekili ve TBMM Enerji Komisyonu Üyesi Kazım Arslan, tasarının elektrik faturalarına ilişkin yargı kararlarını ekarte edeceğine dikkat çekerek, düzenlemelenin sakıncalarını şöyle anlatmıştı:

33 milyar geri ödenmeyecek
» Teklif, kayıp-kaçağa dava açmanın önüne geçecek, 33 milyar TL’lik kayıp-kaçak vatandaşa geri ödenmeyecek. Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile 36 milyon abonenin elektrik faturalarındaki yükleri katlamanın yolu açılıyor.
» Çevre mevzuatına tümüyle aykırı büyük yapılaşmalara, belli şirketlere 2019 yılına kadar cezadan muafiyet getiriliyor.
» Dağıtım şirketlerinin yatırım harcamaları, tüm kayıp-kaçak bedelleri faturalarımıza yasa zoruyla yansıtılacak. Kayıp-kaçak bedelinin iadesi için açılan davalarda da sonuç alma yolu yasayla kapatılacak.
» Yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi’ kapsamında ödetilecek.
» Teklifin son haliyle, yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere ‘dağıtım tarifesi’ kapsamında ödetilecek.
» Nükleer enerji için çevre talanına yol açılacak, kıyı, çevre mevzuaatına istisnalar getirilecek. Nükleer tesisi kurma uğruna, yapı denetimi mevzuatına aykırı biçimde istisnalar yaratılacak.
» ‘Acele kamulaştırma’nın kapsamı genişletiliyor, mağduriyetler artacak.

Kaynak: Birgun.net