Daily Telegraph gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyeti sağlanması hakkındaki ön raporunu açıklamasının öncesinde yayınladığı haberinde, ‘her yıl yaklaşık 250 bin kişinin belirlenen süreyi aşarak Schengen bölgesinde kaldığını’ hatırlatarak ‘Türkiye’den vizesiz gelecek kişilerin de AB’de kayıplara karışabileceği’ iddialarını sayfalarına taşıdı.

BBC Türkçe Servisi’nin aktardığına göre, Daily Telegraph Brüksel muhabiri Matthew Holehouse imzası taşıyan haberde, vize muafiyeti planlarının uygulanması halinde Türkiye, Ukrayna, Kosova ve Gürcistan vatandaşlarının, Schengen ülkelerdeki turistik geziler ya da iş gezileri için 90 güne kadar kalabilecekleri vurgulandı.

‘HER YIL 250 BİN KİŞİ SCHENGEN BÖLGESİNDE KALMA SÜRESİNİ AŞIYOR’

“Yılda 250 bin kişinin belirlenen süreyi aşarak Schengen bölgesinde kaldıkları tahmin ediliyor. AB yetkilileri, bu kişilerin listesini hazırlamanın yolu olmadığını kabul ediyor. Çünkü çoğu zaman sadece pasaporta vurulan bir damgayla Schgengen bölgesinde seyahat edilebiliyor” ifadelerine yer verilen haberde, bu duruma gerekçe olaraksa Schengen bölgesine giriş-çıkışlarla ilgili ortak bir veri tabanı olmaması gösterildi.

Schengen bölgesinde belirlenen süreyi aşanların büyük bölümünün yasadışı şekilde Avrupa’da kalan göçmenler olduğuna dikkat çekilen haber şöyle devam etti: “AB, bu alanda herhangi bir kayıt tutulmamasının Schengen bölgesini teröristlere, organize suçlara ve insan kaçakçılığına açık hale getirdiği uyarısında bulunuyor.”

‘ALMANYA VE FRANSA’NIN EL FRENİ ÖNERİSİNİN NASIL HAYATA GEÇİRİLECEĞİ BELLİ DEĞİL’

Avrupa Komisyonu'nun üç yıldan uzun süredir bu sorunun önüne geçmek için yeni bir bilgisayar sistemi oluşturulmasını istediği belirten gazete, Brüksel’in bu gecikmeden AB’ye üye ülkelerin hükümetlerini sorumlu tuttuklarını ve geçen ayki yapılan önerinin hayata geçmesinin yıllar süreceği yorumu da aktardı.

Almanya ve Fransa'nın, Türkiye'yle varılacak bir vize serbestisi anlaşmasına "el freni" şartı konmasını talep ettiklerini de hatırlatan Daily Telegraph, haberini şöyle sonlandırdı: “Söz konusu şart hayata geçirse, çok sayıda Türkün sürelerini aşarak Schengen bölgesinde kalması halinde, anlaşma askıya alınacak. Ancak AB belgelerine bakılırsa, ‘herhangi bir ülkenin vatandaşlarının Schengen bölgesinde süreyi aşarak kalıp kalmadıklarına dair’ herhangi bir veri yok. Bu nedenle de Almanya ve Fransa'nın önerisi kabul görse de, bunun nasıl uygulanabileceği net değil.”

GERİ KABUL ANLAŞMASI

Ege Denizi’ni geçerek Yunanistan’a ulaşan sığınmacıları geri almayı kabul eden Ankara buna karşılık Brüksel’den vatandaşlarının Schengen bölgesi için vize serbestisi sağlanmasını istemişti.

Taraflar arasında 18 Mart’ta imzalanan anlaşmanın ardından başlayan süreçte Türkiye, vize serbestisinin sağlanması için yerine getirilmesi gereken 72 kriterin büyük bölümü son derece hızlı şekilde TBMM’de kabul etti. Bugünse süreçteki en kritik gün. Zira Avrupa Komisyonu bugün Türkiye hakkındaki ön raporunu açıklayacak. Şimdiye dek basına sızan haberlerde Komisyon’un Türkiye’ye vize serbestisi sağlanması için tavsiye vereceği yönünde.

Kaynak: Birgun.net