Definitely Maybe, (What’s the Story) Morning Glory ve Be Here Now… Manchester çıkışlı britpop ekibi Oasis 1990’ların ortalarında sadece üç yıl içinde yayımladığı bu ilk üç stüdyo albümüyle müzik dünyasına adını bir daha silinmemek üzere yazdırdı. Bu albümlerin üzerinden yirmi yıldan fazla zaman geçti, hatta son yedi senedir ortada Oasis diye bir grup bile yok. Ancak yazdıkları şarkıların etkileri hala hissediliyor.

Geride kalan yıllarda ilk önce Definitely Maybe ve hemen ardından da (What’s the Story) Morning Glory adlı albümler yenilenen baskılarıyla tekrar yayımlanmıştı. Bu hafta içinde de yirminci yıl dönümü yaklaşan Be Here Now yeniden servis edildi. Bu özel baskının içinde albümün standart versiyonunda bulunan ve günümüz teknolojisiyle bir kez daha üzerinden geçilen on iki şarkının yanı sıra kimi demolar ve bazı özel performanslar yer alıyor.

Bu tür remastered çalışmalar yerine mevcut albümün orijinal halini dinlemeyi tercih edenlerdenim. Be Here Now’ın yenilenmiş sürümünü dinlerken de şarkıların 1996 kayıtlı halini kendime daha yakın bulduğumu söylemem gerek. Evet, Noel Gallagher’ın da destek verdiği bu yeni düzenlemeler kimi parçaları netleştirmiş ve sound kanallarını temizlemiş. Açılıştaki D’You Know What I Mean bunun en açık örneği. Ama Oasis’in o gürültücü ve bazen bilerek ritmi kaybettiği umursamaz tavrı ortalarda yok. Belki müziğin doğrusu budur, bilemiyorum. Sadece bu kadar hatasız ve kusursuz bir albüm dinlemek daha az heyecanlı geldi bana.

Yine de Be Here Now’ın bu yeni baskısı bir noktada çok değerli. Albüm Oasis tarihine ışık tutuyor. My Big Mouth parçasının o unutulmaz Knebworth konser kaydı, grubun Los Angeles’ta sahnedeyken Beatles’tan Help’e uğraması ve bir odada tüm tazeliyle kaydedilen diğer demolar Be Here Now’ın oluşum sürecini bizzat yaşatıyor.

Frontman Liam Gallagher şöyle der: “Beatles’ın on yılda yaptığını biz üç yılda yaptık.” Elbette Oasis, Beatles kadar büyük değildi, ama Liam şurada haklı: İlk üç yılda Beatles’a çok yaklaştılar. İşte Be Here Now da onların en iyi üçüncü albümüdür. Hazır yenilenen baskısı gelmişken o şarkıları tekrar hatırlamakta fayda var.

3/4

Kaynak: Birgun.net