YUSUF CEM DURAKCAN

Kapitalist ekonomilerde, genellikle daha çok paranın daha çok mutluluk getireceğine inanılır. Tabii ki, birçok insan bunu ya da tam tersini savunuyor da olabilir. Fakat yeni bir araştırma, zamana paradan daha çok değer verenlerin, daha mutlu olduğunu öne sürüyor.

Social Psychological and Personality Science’da yayımlanan araştırmada bilim insanları, 4400’den fazla katılımcıya oldukça basit bir soru yönelttiler: Daha çok paranızın mı yoksa daha çok zamanınızın olmasını isterdiniz? Bu sorunun ardından da katılımcılara, mutluluk seviyelerini ölçmek için tasarlanmış bir dizi soru yönelttildi.

Bulgulara göre; katılımcıların yaklaşık yüzde 64’ü daha çok parasının olmasını tercih etti. Fakat daha çok zamanı olmasını isteyenlerin mutluluk seviyeleri, diğerlerine göre genel olarak daha fazlaydı. Araştırmanın önermesine göre; mutluluk genel olarak insanların neye sahip oldukları ile ilgili değil, ne istedikleri ile ilgili. Çünkü, farklı gelir gruplarından insanlar arasında, bulgular tutarlılık gösteriyor.

Ayrıca daha çok para isteyen katılımcıların oldukça benzer istekleri varken, daha çok zamana sahip olmak isteyen katılımcıların çok daha çeşitli istekleri var.

Araştırmacılardan Hal Hershfield’a göre; istatistiksel olarak zamanı paradan daha değerli bulmanın, mutluluk üzerinde pozitif etkisi olduğu görülüyor.

Kaynak: Birgun.net