Cumhuriyet gazetesi geçtiğimiz saatlerde, 17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonları sırasında patlak veren ses kayıtlarında, "Milletin a... koyacağız" diyen Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz'in gazeteyi telefonla aradığını "Adamı katil etmeyin" diyerek ölüm tehdidi savurduğunu duyurmuştu.

​CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar , Cumhuriyet'i arayarak tehdit eden Mehmet Cengiz ile ilgili soru önergesi verdi.

Sağlar'ın Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması için verdiği soru önergesi şöyle:

Cumhuriyet Gazetesi bugün Türkiye’nin merakla beklediği “off shore” dosyasını açacağını manşetinden duyurmuştur. Panama skandalını ortaya çıkaran gazeteci konsorsiyumunun, Türkiye’den sadece Cumhuriyet’le paylaştığı belgelerin ilk bölümü yakında Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanacaktır.

Bu belgelerde adı geçen isimler arasında AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Mehmet Cengiz, Rixos’un patronu Fettah Tamince, Bilal Erdoğan’ın eski ortağı Cihan Kamer, Remzi Gür, Ahmet Hamdi Topbaş ve Hayyam Garipoğlu olduğu iddia edilmektedir.

17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonları sırasında patlak veren ses kayıtlarında “Milletin a…. koyacağız” diyen Mehmet Cengiz; Bu haberde manşet olmasından ötürü gazeteyi arayarak tehdit etmiştir.

Cumhuriyet’in iddiasına göre; Bugün saat 14.15 sıralarında, Cumhuriyet'in İstanbul'daki merkez binasını arayan telefondaki ses, Mehmet Cengiz'in bizzat görüşmek istediğini belirterek telefonu Mehmet Cengiz'e bağlamıştır. Manşete koymuşsunuz fotoğrafımı sizde utanma yok mu?" diyerek sözlerine başlayan Cengiz,"Sizinle savaşacağım. O kuleleri sokacağım size" ifadelerini kullanıp, "P****enk herifler. Adamı katil etmeyin" sözleriyle tehditler savurduğu öne sürülmüştür. "Adamı katil etmeyin" diyerek ölüm tehdidi savuran Cengiz, hakaretlerinden sonra telefonu kapatmıştır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RFS) 2016 raporuna göre, Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada yer alması içinde bulunduğumuz durumun özetidir. İnşaat sektöründe, son yıllarda bir anda zenginleşen Mehmet Cengiz, yaptığı haberden ötürü medya kuruluşunu alenen tehdit etmesi kabul edilebilir bir şey değildir.

Kamuoyunda iktidara yakınlığı ile tanınan Cengiz, alenen bir basın organını tehdit edebilmesi basın özgürlüğüne uygulanan yaptırımlara örnek gösterilerek kamuoyunun tartışma konusu olmuştur. Bugün “beni katil etmeyin Cengiz”, yarın panama belgeleri için Cumhuriyet ya da başka bir medya çalışanına zarar vermeyeceğinin garantisini kimse veremez.

Bu çerçevede:

Medyanın özgürlüğüne ket vuran ve vurmaya çalışanlara karşı hükümetin alacağı önlemler var mıdır? Yoksa basın özgürlüğü sıralamasındaki başarısızlığımız devam mı edecektir?

İktidarın birçok ihalesinde yerini alan Cengiz; bugün bir medya kanalını arayarak nasıl tehdit edebilir? Bu güveni kimden almaktadır?

İktidara yakınlığı ile tanınan Cengiz’in tehdidi ile alakalı herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Aleni tehdit alan Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının başına Cengiz ya da onun gibiler tarafından bir zarar gelmemesi için önlem alınacak mıdır?

Kaynak: Birgun.net