Sözcü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Zirvesi için gittiği Çin'den ayrılmadan hemen önce Obama ve Putin ile Halep konusunda görüştüğünü açıkladı. Kalın, "Nihai ateşkes anlaşmasını bekliyoruz. Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Çin'de yapılan G-20 zirvesindeki temaslara ilişkin bilgi verdi. NTV'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Kalın, terörle mücadele ve mülteci sorununun öne çıkan başlıklar olduğunu ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüştüğü liderlere 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ hakkında bilgi verdiğini anlattı.

''Putin Fırat Kalkanı'na destek veriyor''

Fırat Kalkanı Harekatı ve Suriye'de yaşanan gelişmelere de değinen Kalın, harekata Rusya lideri Putin'in de destek verdiğini söyledi.

ABD ile uzlaşma yok

YPG konusunda ABD'lilerle uzlaşma olmadığını söyleyen Kalın, "Menbiç'ten bütün YPG unsurlarının temizlenmesi ısrarımızı sürdürüyoruz. ABD, YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçtiğini söylüyor. YPG'nin çekildiğini bizim kaynaklar da doğrulamalı. YPG unsurları, Fırat'ın batısına geçerse bizim için meşru hedef olurlar. YPG ve PYD PKK'nın uzantısıdır. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle ortadan kaldıramazsınız. Biz Suriye'nin toprak bütünüğünü muhafaza edecek şekilde DEAŞ ile mücadele edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamalara da değinen Kalın, Suriye'de güvenli bir bölgenin oluşturulduğunun söylenebileceğini ve ABD ile Rusya'nın da "uçuşa yasak" bölge fikrine "çok olumsuz bakmadıklarını" aktardı.

Kalın, Fırat Kalkanı ile 90 kilometrelik bir hat üzerindeki IŞİD unsurlarının temizlendiğini belirterek, bu aşamada sınıra bir derinlik kazandırılması gerektiğini söyledi. ÖSO ve diğer grupların güneye doğru inerek, IŞİD'i temizlediğini dile getiren Kalın, mülteci krizinin son bulması için Suriye'de siyasi geçişin sağlanması ve savaşın sonlanması gerektiğini anlattı. Kalın, şunları söyledi:

"Geçiş sürecinde bu bölge bir güvenli bölge haline getirilebilir. Cumhurbaşkanı bu teklifini yineledi. İtiraz yok ama nasıl uygulanacağı konusuna gelince 'tamam beraber yapalım' gibi bir ortak irade de sergilenmiyor. Aslında fiilen orada bir güvenli bölge haritası ortaya çıkmış oldu ama bunun formel manada güvenli olması için mutlaka hava korumasına alınması gerekiyor."

Uluslararası toplumun elini tekrar taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Kalın, mülteci akını bağlamında Halep'te devam eden çatışmalara değindi.

"Dün G20'den ayrılmadan, son anda Cumhurbaşkanı Obama ve Putin’le tekrar görüştü. Halep’te ateşkes veya çatışmasızlık ortamının sağlanması ile ilgili anlaşmayı bir an önce hayata geçirmeyi teklif etti" diyen Kalın, kendilerine bir taslak ulaştığını ancak bunun bütün tarafların üzerinde anlaştığı nihai metin olmadığını açıkladı. Kalın, "Nihai ateşkes anlaşmasını bekliyoruz. Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde" dedi.

Vize muhafiyeti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya, Fransa ve İtalya liderleriyle görüşmesinde vize muafiyeti ve Geri Kabul Anlaşmasının da gündeme geldiğini belirten Kalın, iki anlaşmanın eş zamanlı uygulanması gerektiğini belirterek, sürecin hızlandırılması kararının alındığını aktardı.

Kaynak: Birgun.net