Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme dair yaptığı açıklamalar yaptı.

Kalın açıklamasında Suriye'deki ateşkese de değindi. Rus uçaklarının bombardımana, rejim güçlerinin de kara operasyonlarına devam ettiği belirtilen açıklamada, bu bombardıman ve kara operasyonlarından dolayı ateşkesin geleceğinden endişe duyulduğu vurgulandı.

'dan geçtiği bilgiye göre, Türkiye'nin angajman kurallarına da vurgu yapılan açıklamada, Suriye'den gelebilecek güvenlik tehditlerinin karşılıksız bırakılmayacağı belirtildi.

Açıklama'da, Can Dündar ve Erdem Gül'ün AYM'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine tahliye edilmesine ilişkin ise, ''Bu karar beraat kararı değil tahliye kararı. Dava devam ediyor.'' denildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

'ATEŞKESİN GELECEĞİ KONUSUNDA ENDİŞELERİMİZ VAR'

''Biz prensip olarak bu ateşkesi destekliyoruz. Bu kararın alınmasında Türkiye de aktif bir rol oynadı. Fakat şu ana kadar yaşananları dikkate aldığımız zaman, Cenevre görüşmeleri ve sonrasında, hatta Münih Anlaşması'nın uygulanması tarihine giderken, yani bu gece itibarıyla dahi Rus uçaklarının bombardımanlarının, Esed güçlerinin karadan yaptığı saldırıların devam ediyor olması, ateşkesin geleceği konusunda bizi ciddi endişelere sevk etmektedir.

IŞİD'DEN SALDIRI GELİRSE, ONA DA KARŞILIK VERİLECEK

Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden durumlar ortaya çıktığı müddetçe Suriye'nin neresinden gelirse gelsin, ister DAİŞ'ten gelsin ister YPG-PYD gibi örgütlerden gelsin, Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanır, angajman kurallarını uygular. Biz müttefiklerimizle, dost ülkelerle her konuyu müzakere ederiz, istişare ederiz ama Türkiye'nin ulusal güvenliği asla bir müzakere ve pazarlık konusu değildir.

MÜLTECİLER ÜZERİNDEN BATIYA YENİ GÖZDAĞI

Şunun altını da tekrar çizmek isteriz ki 'Suriye mültecilerine kapılarını aç' ya da 'mülteci akımını engelle' diyen ülkeler, Suriye'de hava bombardımanlarını, Esed rejiminin karadan yaptığı saldırıları durduramadıkları müddetçe, bu mülteci krizinin daha da derinleşeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın."

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'ÜN TAHLİYESİ

Bu karar beraat kararı değil tahliye kararı. Dava devam ediyor. Dünyanın başka ülkelerinde de bu tür casusluk davaları yapıldı yapılıyor. WikiLeaks hadisesi olduğunda ne tür tedbirlerin alındığını gördük. Assange hala sığınmış vaziyette bulunmaktadır. Snowden'ın Rusya'da bir yerde gizlendiğini biliyoruz. Dava devam edecek biz de yakından takip edeceğiz.

SURİYE'YE KARA OPERASYONU

Suriye'ye kara operasyonu konusunda hazırlığımız söz konusu değil. Ulusal koalisyonla ilgili hareket edeceğimiz yönünde açıklamalar yaptık.''

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI

Hiçbir demokratik ülkede bunun düşülmesi bile mümkün değildir. Kimliği ne olursa olsun dünyada bu gibi konularda nasıl tedbirler alındığını biliyoruz. Siyaseti değil terörü yayıyorlar. Karar Meclis'indir.

KILIÇDAROĞLU FEZLEKE

Kılıçdaroğlu'nun fezleke konusu yine Meclis'in gündemindedir. Yalan ve iftirayı siyaset olarak görmek doğru değildir. Eleştiriler yapılabilir ve bunu etkin bir şekilde kullanmak isteriz. Ama siz kalkıp her gün CUmhurbaşkanı'na hakareti siyaset olarak görürseniz, ya da Cumhurbaşkanı'nı küçük düşürmeyi gazetecilik olarak görürseniz biz buna takibi de karşı çıkarız.


Kaynak: Birgun.net