Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında yaptığı suç duyurusunu Twitter hesabından paylaştığı için hakkında soruşturmanın gizliliğini ihlalden dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Alican Uludağ beraat etti.

Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Alican Uludağ ve avukatı katıldı. Daha önce mahkemeye yazılı savunma veren Uludağ savunmasını tekrar ettiğini söyledi. Uludağ yazılı savunmasında ise hakkında açılan davanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen ifade özgürlüğü ile adil yargılanma hakkı ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı. 8 yıldır yargı muhabirliği yaptığını ifade eden Uludağ, “Ankara Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı'nın şahsıma yönelik soruşturmanın gizliliği ihlal suçunu kabul etmiyorum. Ortada suç olarak nitelendirilebilecek bir eylemim yoktur. Olay tamamen basın ve ifade özgürlüğü kapsamında yapılan bir paylaşımdan ibarettir.” dedi.

Twitter hesabından paylaştığı dilekçesinin dava açılmasından 5 ay önce tüm basın tarafından haberleştirilmiş ve alenileşmiş bir dilekçe olduğunu hatırlatan Uludağ, Anayasa Mahkemesi’nin Gazeteci Bekir Coşkun ile ilgili verdiği kararına atıf yaparak beraatini istedi.

Taleplerin ardından Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Ahmet Zeki Durmuş, kararını açıkladı. Soruşturma evresinde yapılan işlemin içeriğine ilişkin olarak yapılan açıklamanın maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemediğini belirten Hakim Durmuş, Uludağ’ın beraatine karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında yaptığı suç duyurusunu Twitter hesabından paylaşan Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Ali Can Uludağ hakkında soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesi ile 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemli dava açmıştı.

Kaynak: Birgun.net