Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, 1982 Anayasası'nın tümden değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa 15'i bakıyor. Kimi berberler odası başkanı, kimi lokantacılar odası başkanı, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim de 'cumhurbaşkanlığı sistemi', Türkiye'ye özgü bir modelle inşallah yapılacak" dedi.

Karabük Üniversitesi Artı Kariyer Kulübü tarafından üniversitenin Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda "Kariyer Zirvesi" kapsamında düzenlenen "2023 Vizyonunda Türkiye'nin Anayasal Süreci ve Gençliğe Etkileri" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, öğrencilere yeni anayasa sürecini anlattı. Anayasaların bir toplumun geleceği olduğunu kaydeden Malkoç, "Yeni anayasa çalışmalarını yürütürken bu noktadan her kesimi teşvik etmeye çalışıyoruz. Mutlaka sizinde emeğiniz, gayretiniz olsun diyoruz. 1982 Anayasası'nı bir grup insan yaptı. Kenan Evren ve cuntacı arkadaşları anayasayı yaparken,kışla nizamnamesine dönüştürdü. Kısacası 1982 Anayasası doğarken malul, sakat ve özürlü doğdu. Yeni anayasada çok somut olarak üzerinde tartışılan konu hangi hükümet sistemi olsun. Mevcut parlamenter sistemi olsun, başkanlık sistemi olsun diyenler var. Yeni anayasada siyasi istikrarı sağlayacak bir hükümet modeli ve anayasa kurulması lazım" dedi.

Katılımcıların sorunlarını da yanıtlayan Malkoç, "Anayasada başkanlık mı yarı başkanlık mı olacak?"sorusuna, "Yarı başkanlık Fransa, başkanlık sistemi ise Amerika ve Meksika gibi ülkelerde var. Bizim üzerinde çalıştığımız sistem Türkiye'ye özgü bir 'başkanlık' demeyelim, cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa 15'i bakıyor. Kimi berberler odası başkanı, kimi lokantacılar odası başkanı, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim de 'cumhurbaşkanlığı sistemi' Türkiye usulü, Türk usulü bir modelle inşallah yapılacak. Türkiye modeli olacak" şeklinde cevap verdi.

"ANAYASANIN LAİKLİK İLKESİNİ ANAYASA MAHKEMESİ 'YENİ BİR DİN' DİYE YORUMLADI"

"Yeni anayasada devletin dini belirtilecek mi? Dini yüzde 90'ından fazlası Müslüman olan bir ülkenin anayasasında dininin Müslüman olmasının belirtilmesinin zararı nedir?" sorusuna Malkoç, şu cevabı verdi:

"Çok güncel bir konu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sözleri gündeme düştü hala tartışılıyor ve tartışılacak güncel bir konu. Bu olsun mu olmasın mı, kalksın mı kalkmasın mı, bunlar üniversitelerde siyaset ve fikir adamları tartışılır. Bu fikir ve ifade hürriyeti kapsamındadır. Siyasi açıdan eleştirebilir. Biz bu anayasayı yaparken 78 milyonla yapacağız. Paydaşları çoğaltıp tartışmaları azaltacağız. Yeni anayasa yaparken, yeni yaralar, yeni tartışmalar açmayacağız. Esas olan din ile vicdan özgürlüğünü kâmil manada teminat altına alabiliyor muyuz alamıyor muyuz, budur önemli olan. İsmail Bey bunu ifade ederken, geçmişte yaşanan ızdırapları göz önüne almıştır mutlaka. Laiklik altında geçmişte öyle zulümler ve işkenceler çekildi ki. Anayasanın laiklik ilkesini Anayasa Mahkemesi 'yeni bir din' diye yorumladı. 'İslam düşmanlığı' diye yorumladı. Açın Anayasa Mahkemesi'ndeki laiklik kararlarına bakın. Yüzde 99'u Müslüman olan bu ülkede Anayasa Mahkemesi Müslümanlığı 'tehlike' olarak yorumluyor ve laiklik adına Müslümanlık için yapılacak her şeyi ortadan kaldırmaya kalkıyor. Buna hiçbir vicdan tahammül edemez. Zaten buna 'militan laiklik' diyorlardı. Allah'a çok şükür militanlıkta kalktı gitti. Kimsenin endişesi olmasın anayasa'a laiklikte olsa hak ve özgürlükler kamil manada bu ülkede işleyecek."

Anayasa konusunun ağır olduğunun da altını çizen Malkoç, "Gençler televizyonda dizi izlemek daha kolaydır. Telefonda veya bilgisayarda oyun oynamak daha zevkli, daha kolaydır. Oralara ayırdığınız zamanın bir bölümünü buna ayırın. Okuyun, kafa yorun" diye uyarıda bulundu.

Konuşmasının ardından Malkoç'a, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat tarafından plaket ve Safranbolu evi maketi hediye edildi.

Kaynak: Birgun.net