FATİH KIYMAN

Maraş'ta Alevi köylerine yakın mera alanı üzerinde projelendirilen sığınmacılara yönelik konteyner kentin büyük bir kısmı tamamlanırken, konteyner kente karşı düzenlenecek her türlü eylem 6’ıncı kez yasaklandı. Valilik, gerekçe olarak yine 'provokasyonu' gösterdi. Maraş’ta Alevi köylerine yakın bölgelerde inşa edilmek istenen 25 bin kişilik Mülteci Kampı, cihatçıların yerleştirileceği ve demografik yapının değişeceği endişesi taşıyan Alevilerin yoğun tepkine neden olmuştu. Savaş mağdurlarının gelmesine karşı olmadıklarının altını çizen ancak Mülteci Kampı için Alevi köylerinin seçilmesini tesadüf görmediklerini dile getiren Aleviler, bölgenin kültürel ve sosyal dokusunun bozulacağına dikkat çekmişti. Bu endişeler nedeniyle Aleviler, kampın inşa edileceği alanda çadır kurarak 24 saat nöbete başlamış, bu direniş günlerce devam etmişti. Direnişe, CHP'li vekiller ile birlikte pekçok siyasi parti, demokratik kitle örgütleri de destek vererek, sığınmacılara değil konteyner kentin kurulacağı alana karşı olduklarını ifade etmiş, bölge halkının rızası alınmadan o mahalleye konteyner kent kurulamayacağını söylemişti. Ancak jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısıyla çadırlar sökülmüş, 18 kişi de gözaltına alınmıştı. Diğer yandan Aleviler, mülteci kampına karşı hukuk mücadelesi başlatmış, idari mahkemeye ‘yürütmenin acilen durdurulması’ için başvurmuştu. İdari mahkeme henüz kararını açıklamazken, bu süreçte konteyner kentin büyük bir bölümü tamamlandı. Üstelik Suriyelilerin kampa yerleştirilmesine başlandı.

Mülteci Kampına karşı ilk yasağı temmuz ayının ilk haftasında alan Valilik ise, dün bu yasağı 6’ıncı kez uzattığını açıkladı. Maraş Valiliği açıklamasında, Sivricehöyük Mahallesi'nde inşasının büyük bölümü tamamlanan 25 bin kişilik Mülteci Kampı yapımına karşı düzenlenecek her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, yürüyüş, miting gibi yasaklanmıştır” denildi. Açıklamada, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda konteyner kentin yapımına karşı düzenlenecek eylemlerin provoke edilebileceği kaydedildi. Yasa dışı örgüt mensuplarının provoke edecekleri eylemlerde güvenlik güçlerine silahlı ve el yapımı bombalı saldırılar gerçekleştirilebileceği gerekçesiyle yasak kararının 29 Ekim'e kadar uzatıldığı ifade edildi.

'Bu direniş sürecek'
Uzatılan yasak kararını CHP’li Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç BirGün’e değerlendirdi, kampın inşasını planlayan komisyon ile ilgili önemli iddialarda bulundu. Öztunç, yasaklarla halkın direnişinin biteceğinin düşünüldüğünü, fakat yöre halkının direnişinin devam ettiğini ifade etti. Maraş halkının devlete karşı değil, meralarının, haklarının ellerinden alınmasına karşı direndiğinin altını çizen Öztunç, “Direniş de demokratik haklarıdır. Bu direniş sürecektir. Yapılan uygulama yanlış bir uygulamadır. O kampın oraya yapılması büyük bir hatadır. İlerleyen zamanlarda çok büyük sorunlar yaşayacağız” dedi.

Meclis Üyesi Öztunç, konteyner kentin Sivricehöyük’e inşa edilmesi kararını alan yetkililerin kim olduğunun hatırlanması gerektiğini ifade ederek, istihbarat birimlerini konuyu araştırmaya çağırdı. Öztunç, “O dönem oluşturulan bir komisyon var, o komisyon ‘bu kamp buraya yapılsın’ dedi. Devletin istihbarat kurumuna soruyorum; o komisyonda kimler vardı ve şuan bu insanlardan kaçı ‘FETÖ’den tutuklu? Devletin istihbaratı bu konuya bakarsa görecektir ki burada ‘FETÖ’nün parmağı var. Kampı yaptıranlar, burada Alevi – Sünni çatışması yaratmak için yaptırdılar. AKP hükümeti gerçekten vatandaşını düşünüyorsa, ‘FETÖ’ ile gerçekten mücadele ediyorsa, eylem yasağı getirmekle değil, bu kampın yerini değişmekle işe başlamalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net