Türkiye'deki birçok haber sitesinde yayımlanan "Google, Çorum'udünyanın coğrafi merkezi ilan etti" haberi, son olarak Anadolu Ajansı tarafından da servis edildi.

Haberde şöyle denildi:

"Google, dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum ili olarak işaretledi.

Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google'ın haritalama servisi Google Haritalar, dünyanın coğrafi merkezini Çorum kırsalını oluşturan bölge olarak açıkladı.

Şimdiye kadar yapılan hesaplamalarda teorik olarak dünyanın merkezi olan Çorum, Google Haritalar tarafından dünyanın merkezi olarak işaretlendi.

ABD'nin sahil kenti San Diego'dan fizikçi Andrew J. Woods tarafından 1973 yılında yapılan hesaplamalara göre, dünyanın coğrafi merkezi Ankara'nın 150 kilometre güneydoğusu olarak belirlenmişti. 2003'te Holger Isenberg tarafından küresel dijital yükselti modeliyle yapılan yeni bir hesaplamayla ise dünyanın merkezi Çorum olarak açıklanmıştı.

Daha önceden bu merkezin Mısır piramitlerinin yer aldığı bölge olduğu yönünde bazı teoriler de vardı."

İŞARETLEMEYİ YAPAN GOOGLE DEĞİL

Hürriyet'in haberine göre, Çorum'u "dünya yüzeyinin coğrafi merkezi" olarak işaretleyen Google değildi. Söz konusu işaretlemeyi, bir Türk sosyal medya kullanıcısı yapmış ve ardından da oluşturduğu haritanın ekran görüntüsünü fotoğraf paylaşım sitesi Imgur'a yüklemişti.

"Dünyanın coğrafi merkezi" tanımı ise bilim çevrelerinde kabul gören bir kavram değil.

Farklı parametreler kullanılarak farklı sonuçlara ulaşılabileceğini belirten uzmanlar, Çorum'u "dünyanın coğrafi merkezi" olarak belirleyen modelin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Üniversitesi'nden jeolog Mümtaz Kibar, söz konusu tartışmalarla ilgili yorumda bulunurken, "Jeoloji ve yer bilimlerine göre böyle bir merkez yok" ifadesini kullandı.

Kibar, "Levha kalınlıkları, manyetik alan değişimleri ve kıtaların dünya içerisinde alan olarak yayılım miktarları farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra yaklaşık 4.5 milyar yaşında olan dünya oluşumundan günümüze değin sürekli değiştiği bir ortamda, dünyanın merkezinin belli bir yer olduğunun söylenmesi çok doğru olmayan bir kavramdır" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net