UĞUR ŞAHİN / [email protected]
@uugurs

Türkiye’de eğitim her geçen gün laik, çağdaş ve bilimsellik gibi ilkelerden uzaklaştırılıyor. İstanbul Beşiktaş 4. Levent’te bulunan İsmail Tarman Ortaokulu, imam hatibe dönüştürülmek isteniyor. Öğrencilerin velileri ve mahalle sakinleri ise bu karara tepkili. Geçen günlerde okulun ortaokul tabelasının yanına, ‘imam hatip‘ tabelası asıldı. Türkiye genelinde hâli hazırda bin 200’ün üzerinde İmam Hatip Lisesi ve 2 binin üzerinde İmam Hatip Ortaokulu bulunuyor. Bu okullarda okuyan toplam öğrenci sayısı ise 1 milyon 200 bin civarında. Dönüştürmeyle birlikte bölgedeki imam hatip sayısı beşe yükselirken, askeri lojmanların içinde yer alan Nimetullah Mahruki Ortaokulu bölgede kalan tek düz ortaokul oldu. Konaklar mahallesi sakinleri ve öğrencilerin velileri ise okulun imam hatibe dönüştürüleceğine ilişkin söylentileri duyar duymaz başlamışlar direnişe. İlk olarak imza kampanyasına başlayan veliler çok kısa bir sürede 2 bin imzayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Veliler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurmalarından 10 gün sonra, 6 bin 137 imza toplayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de başvurdu. Şimdi ise 8 bine yakın imza toplandı.

Veliler ve mahalle sakinleri okullarının imam hatibe dönüştürülmesine karşı olağanüstü bir dayanışma sergiliyor. İnsanlar sıcakkanlı ve mücadelenin getirdiği güler yüzlülük var. Biz de mahalle sakinleri ve öğrenci velileriyle okulun önünde buluştuk; okulun imam hatibe dönüştürülmesine karşı verdikleri mücadeleyi konuştuk.

Duyulmuyor ve görülmüyoruz

“Evlatlar hepimizin evladı” diyerek sözlerine başlıyor, Konaklar mahalle sakinlerinden Mehtap Üstün. Üstün, İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatibe çevrileceğini, okulların kapanmasına 10 gün kala öğrendiklerini söylüyor ve ekliyor: “Haberdar olan veliler hemen tepki oluşturdu. İnsanlar tabii ki istediklerini seçmekte özgür. İster imam hatibe gönderir, ister düz ortaokula gönderir. Biz aslında bu tercih hakkımızın elimizden alınmasına karşı bir direniş sürdürüyoruz. Çünkü yapılan oylamada sadece 50 kişi buranın imam hatip olmasına yönelik imza vermiş ki, bu 50 kişinin velilerden oluşup oluşmadığını da bilmiyoruz. Hiçbir şekilde dinlenmiyoruz, duyulmuyoruz ve görülmüyoruz”

AKP ve MHP görüşmedi

Başlattıkları imza kampanyasına ilk imzanın mayısın son haftası atıldığını söyleyen Üstün şöyle devam ediyor: “3 Haziran’da 2 bin imzayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittik. Devamında da, kendiliğinden ve hızla gelişen bir yürüyüş yaptık. Birçok veli katıldı, esnaf ve mahalle sakinleri de çok büyük destek verdi. Velilerimiz Ankara’ya TBMM’ye gitti, orada partilerle görüştü. Ancak HDP ve CHP dışında, AKP ve MHP iş yoğunluğu nedeniyle görüşmedi.”

Beşiktaş’ta imam hatip dayatması var

Mahalle sakinlerinden olan ve velilerin Avukatı Arzu Becerik, İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatibe dönüştürülmesinin ‘dayatma‘ olduğunu ifade ediyor. Becerik, “Beşiktaş’ta imam hatip dayatması var çünkü Beşiktaş, muhalif partilerin yüksek oy aldığı bir yer. Bu okulda başarılı ve kaliteli bir eğitim veriliyor. Anayasa’nın 24. Maddesinde din eğitimi yapılabilmesi için, temsilcinin ve kendisinin rızası gerekiyor, bu normal bir din dersi için bile geçerli. Fakat bırakın rızayı, ‘imam hatip olmasın’, ‘istemiyoruz’ diyerek binlerce imza toplandı. Resmi olarak elimize hala bir yazı ulaşmadı, bir tebliğ yok. Tek tebliğ okulun duvarına asılan imam hatip tabelasıdır” diyor.

Sahte bir eşitlik yaratılıyor

Becerik yaşananları şöyle anlatıyor: “Dikkat edilmesi gerekilen konu şu: Sahte bir eşitlik yaratılıyor, sıfırdan bir okul yapılıyor da, ‘imam hatip mi yoksa ortaokul mu olsun’ tartışması olarak gösteriliyor. Hâlbuki burada ihtiyacı karşılayan bir ortaokul var, yani buranın imam hatibe çevrilmesi için başka nedenler lazım. Burada ihtiyaç olmadığı gibi, velilerin rızası yok. Okulun sitesinde 10 yıllık stratejik bir plan var, imam hatip olmasıyla ilgili hiçbir çalışma ve araştırma yok. Demek ki imam hatip ihtiyacı acilen doğmuş.”

İmam hatibe talep yok

Yeğenleri İsmail Tarman Ortaokulu’nda öğrenci olan Günay İmir, bin 140 öğrenci velisinden 970’inin imam hatibe karşı imza verdiğine dikkat çekiyor. İmir, “Biz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittiğimizde, ‘yok böyle bir şey, imam hatip olmayacak’ denildi. Sonrasında üsteleyince, ‘talep var’ dediler. ‘Nereden talep var’ dedik. ‘50 kişinin imzası var, talep ettiler’ dediler. Biz de, ‘imzaları görmek istiyoruz’ dedik. İmzaları göstermediler, sonrada Bakanlığın talebi denildi. Bölgede imam hatibe talep yok. Yaşananlara sebep olan, bakanlığın tepeden inme kararıdır” diyor.

‘Paralı eğitime itiliyoruz’

Velilerden İrfan Arslan, okulun TEOG başarısına dikkat çekerek, “Başarılı bir okulun neden imam hatibe dönüştürülmek istendiğini anlamıyorum” diyor ve ekliyor: “Çevrede bu okulun ayarında başka bir okul yok. Biz çocuklarımızın daha akademik eğitim görmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu okulun elimizden alınmasıyla bizi paralı eğitime itiyorlar. Buradakilerin öyle bir lüksü yok, herkesin gelir seviyesi belli. İktidardakiler sürekli gönül bağı diyorlar, bizle de gönül bağı kursunlar.”

Hangi imam hatip bu kadar başarılı?

Okulun öğretmenleri hakkında velilerin ortak bir düşüncesi var. Veliler, öğretmenlerin öğrencilere kaliteli bir eğitim sağladıklarını fakat yönetici kadrosunun bir süre önce ‘imam hatipleştiğini’ aktarıyor. Mahallelilerden Alper Değirmenci okulun imam hatibe dönüştürülmesi halinde öğretmenlerin okulda kalmayacağını vurguluyor. Değirmenci, “Hangi imam hatip bu kadar başarılı ki? Burada talep yokken yaratılan dayatma ve zorlama insanlar arasında gerilime yol açıyor. Şimdi sokağın o tarafı ve bu tarafı diye ayrım başladı. Yaşananların çocuklar üstündeki etkileri ne olacak? Çocuklar yetişkinler gibi sakin de olmak zorunda değil, bazen dillerinin kemiği olmuyor” diyor.

Kurslarda ve vakıflarda yaşananları biliyoruz

“Herhangi bir pedagogla konuşmadan; baskıyla, ‘ben istedim, yaptım’ demekle olmaz” diyen Değirmenci mahalleli olarak okulun imam hatibe dönüştürülmesine neden karşı olduklarını şöyle açıklıyor: “Ne yazık ki görüştüğümüz ve bürokratlar sadece ideolojik yaklaşıyorlar. Çok yanlış ve tek taraflı bakan, çocuklarımızın eğitimini düşünmeyen tarzdalar. Hepimizin vergileriyle yaratılan bir konuda, ‘biz böyle istiyoruz’ diyorlar ve böyle bir hakları yok. İmam hatip olduktan sonra eğitimde kız ve oğlan olarak ayıracaklar. 21 yüzyılda bunu konuşmak utanç verici. Kız ve oğlan olarak ayırmanın ne sonuçlar doğuracağını tahmin edebiliyoruz. Kurslarda ve vakıflarda nasıl sorunlar yaşandığını biliyoruz.”

Senin annenin niye başı açık?

Oğlu 6. sınıfta okuyan, velilerden Bengü Bozkurt Doğan, problemin sadece ‘başarı’ olmadığını belirterek, kademeli geçişin de doğru olmadığını ifade ediyor ve şöyle devam ediyor: “İmam hatiplerde bir yaşam şekli oluşturulmak isteniyor. Ben bu yaşam şeklini istemiyorum, çocuğuma aktaracaklarımı kendim seçmek istiyorum. Yani bu sadece başarı oranı meselesi değil. Üç gün sonra ‘niye uzun giymiyorsun?’ ya da ‘niye başını kapatmıyorsun?’ diye başlayacak çocuklar. ‘Senin annenin niye başı açık?’, ‘Annen cehennemde yanacak’, ‘Şu duayı okumazsan seni şeytanlar saracak’ gibi sataşmalar olacak. Bu iki grup arasında çatışma çıkacak ve bunlar daha çok küçükler, biz bunların yaşanmasını istemiyoruz.”

İmam hatibe gittiği takdirde iyi bir lise zor

Velilerden Oya Üstündağ çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alındığını söylüyor ve ekliyor: “Burada bir tane düz orta okul kalıyor. O da uzak ve eğitim kalitesi düşük. İmam hatip okullarından iyi bir lise kazanma oranı düşük. Oğlum fen lisesi istiyor, imam hatibe gittiği takdirde fen lisesini bırakın, anadolu lisesi bile çok zor.”

***

Eğitim hakkı ve laiklik konuşulacak

Konaklar Mahalle Sakinleri ve İsmail Tarman Ortaokulu Velileri, “Beşiktaş Anayasayı tartışıyor” başlıklı panel düzenliyor. Anayasal kazanımlar, eğitim hakkı ve lailkliğin konuşulacağı panel 2 Eylül Cuma günü saat 19.00- 23.00 arasında Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü CHP Eski milletvekili Melda Onur’un yapacağı panele, gazetemiz yazarı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yrd. Doç. Dr. Ceren Akçabay ile Yrd. Doç. Dr. Tolga Şirin konuşmacı olarak katılacak.

***

İmam hatibi istemiyorum çünkü...

İsmail Tarman Ortaokulu’ndan bir öğrenci ‘imam hatibi neden istemiyorsun’ sorusuna şu cevabı veriyor: “İyi bir liseye gitmek istiyorum, ortaokul olarak da iyi bir okuluz. İyi bir liseye gitmek için imam hatip olmamasını istiyorum. Çünkü imam hatip olursa puan düşecek ve puanlamalar imam hatibe göre hesaplanacak. İyi bir lise kazanma olasığımız da düşecek. Eğitim de laik, bilimsel ve çağdaş olmayacak.”

Kaynak: Birgun.net