HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]
@simsekhuseyinn

Uluslararası Çocuk Merkezi’ne bağlı Çocuk Gözlemevi, “Türkiye’de Cinsel İstismar ve Sömürü Mağduru Çocuklar için Çocuk Dostu Adalet Gözlemevi” çalışması kapsamında hazırladığı raporda çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarındaki artışa dikkati çekti.

Hazırladığı raporda, çocuklara yönelik suçlara ilişkin bilgilere yer veren Çocuk Gözlemevi, çocukların en çok yaralanma, ardından cinsel istismarla karşılaştığını bildirdi. Cinsel istismarın ardından üçüncü sırayı “aile düzenine karşı suçlar” alırken dördüncü sırada “hırsızlık”, beşinci sırada “tehdit”, altıncı sırada ise “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” yer aldı.

5 yılda yüzde 87 dava artışı

Rapora göre, 2010 yılında ceza mahkemelerinde çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar kapsamında açılan soruşturma sayısı 16 bin 135 iken, 2015 yılında bu sayı yüzde 5 artarak 16 bin 957’ye yükseldi. 2010 yılında 10 bin 41 olan dava sayısı yüzde 87’lik bir artışla 2015 yılında 18 bin 825’e çıktı. 2010 yılında açılan 10 bin 41 davadan yüzde 46’sı için mahkumiyet, yüzde 24’ü için beraat kararı verilirken 2015 yılında 18 bin 825 davadan, yüzde 74’ünde mahkumiyet, yüzde 25’inde beraat kararı çıktı.

Veriler tek platformda toplandı

Çocuk Dostu Adalet Çalışmaları kapsamında oluşturulan Çocuk Gözlemevi ile Türkiye’de ilk defa çocuk cinsel istismarı ve sömürüsü ile ilgili yargı kararları, akademik makaleler ve istatistiki verilerin tek bir platformda toplandığı ifade edilirken, kurulan internet sitesinin ciddi bir kaynak olabileceği belirtildi. Bilgiler, www.cocukgozlemevi.org adresinde toplanacak.

İstismar mağduru çocuklar için 'sıkça sorulan sorular'

Çocuk Gözlemevi’nin internet sitesinde cinsel istismar mağduru çocuklara ve mağdur çocukların yakınlarına yöneltilecek sorular ile yanıtlarının bulunduğu kılavuzlara da yer verildi.

Mağdur çocuklar için uzman psikolojik danışmanlar tarafından hazırlanan şu sorular ve yanıtları yer aldı:

* Şaka amaçlı birinin kalçama vurması veya özel bölgelerime dokunması cinsel istismar mıdır?

* Facebook’tan arkadaş edinmek tehlikeli mi?

* İstismara uğradığımı kime söylemeliyim?

* Beni savunması için avukat tutacak param yoksa ne yapabilirim?

* Nerede ve nasıl bir yerde ifadem alınacak?

* Mahkemede kimler bulunacak ve mahkeme nasıl bir yer?

* Bana zarar veren kişinin yakınları beni ve ailemi baskı altına alırsa ne yapabilirim?"

Kaynak: Birgun.net