Şiddet içerikli olaylar, ruh sağlığını ve sosyal ilişkileri negatif etkiliyor. Bunun temel sebebi güvenlik hissinin kaybolması, sevilen ve duygusal bağlılık kurulan insanların başına gelmiş veya gelebilecek kötü olayların oluşturduğu korku ve endişe… Travmatik etkiler doğuran bu tür olaylar en çok çocukları etkiliyor. Uzman Psikolog Aslı Kanizi, bu tip gergin günlerde çocukların bu endişe ortamından mümkün olduğunca uzak tutulması gerektiğini belirtiyor.

Psikolog Aslı Kanizi, “Günümüzde çocuklar, televizyon, medya ve sosyal medya kanallarıyla aracılığıyla şiddet içerikli bilgiye kolayca ulaşıyor, paylaşım sıklığından dolayı sürekli şiddet haberlerine maruz kalıyorlar. Kaçınılan deneyimle sürekli yüzleşmek, psikolojik travmanın artması demek. Böyle zamanlarda ailelere düşen en önemli sorumluluk, şiddet, saldırı, terör ve ölüm gibi kavramları çocuklara kafalarında soru işareti bırakmayacak şekilde açıklamaktır. Basit bir dil ve yumuşak bir ses tonuyla konuşmak ve endişelendirecek mimiklerden kaçınmak gerekir” diyor.
Kanizi, gereği halinde önlem alabilmek için sürekli gelişmeleri takip eden anne babaların çocuklara gereğinden fazla bilgi aktardığına işaret ediyor: Yapılan araştırmalar, daha önce savaş gibi şiddet döngüsü yaşayan ebeveynlerin çocuklarında, benzeri olumsuz durumlar karşısında psikolojik travma oluşma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Travmatik olaylara maruz kalan çocuk, duygusal olarak kendini kötü hisseder, en temel gereklilik olan güven hissi kaybolur. Endişe ve korku hissi benliğini kontrol etmeye başlar. Bu durumda, çocuklarda travmaya bağlı ciddi davranış bozuklukları oluşabilir.

Kaynak: Birgun.net