Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini durdurmak için çaba gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart ayında meydana gelen kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda, bir ayda işlenen 31 kadın cinayeti ‘her gün bir kadın öldürüldü’ değerlendirmesiyle verildi.

3 ayda 94 kadın
Verilere göre kadınların tanımadıkları erkeklerce öldürülme oranı yüzde 3, kadınların öldürülme bahanelerinin başında ise yine kendi hayatları hakkında karar vermek istemesi geliyor. Raporda ayrıca cinayetlerin büyük bölümünün ateşli silahlarla işlendiği belirtiliyor. Yılın ilk 3 ayında ise toplamda 94 kadın cinayeti işlendi.

Katil en yakındaki
Dikkat çeken nokta ise kadınların tanıdıkları, ağırlık eşleri tarafından öldürülmüş olması, öldürülme bahanelerinin başında ise ‘boşanmak istemeleri’ yer alıyor. Öldürülen kadınların yüzde 55’i ateşli silahlar ile yaşamını yitirdi. Tespit edilen verilere göre kadınların yüzde 6,5’i koruma altındayken öldürüldü.

Birliktelik durumları
2016 Mart ayında öldürülen kadınların yüzde 35’i evli, yüzde 32’si bekar. Kadınların yüzde 25’i ise evli ve çocuk sahibi. Bu başlıkta dikkate çeken husus ise; öldürülen kadınların yüzde 10’unun medeni durumunun tespit dahi edilememiş olması. Devlet tarafından tutulup kamuoyuna sunulması gereken veriler yayınlanmadığı için, birliktelik durumunda da yüzde 10 gibi tespit edilemeyen büyük bir oran mevcuttur.

Koruma altında öldürüldüler
Koruma kararıyla ilgili, tespit edilen verilere göre kadınların yüzde 6,5’i koruma altındayken öldürüldü. Bu anlamda devletin veri paylaşmamasından kaynaklanan , tespiti yapılamayan yüzde 93,5’lik büyük bir oran mevcuttur.

Kaynak: Birgun.net