HÜSEYİN ŞİMŞEK- [email protected]

Milli Eğitim Bakanlığı eliyle eğitim sistemini ‘’yap-boz’’ tahtasına çeviren ve dini eğitimi yaygınlaştıran AKP, Suriyeli mültecilerin eğitimini de aynı çerçeveye oturttu. Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan 325 bin çocuğun ‘‘elden geçirilmiş’’ kitaplarla eğitim gördüğü ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Suriyeli çocukların eğitim gördüğü müfredatın aralarında din görevlilerinin de bulunduğu bir komisyon tarafından değiştirildiğini ve bu 'elden geçirilmiş' kitaplarla eğitim gören çocukların 'Yeni Suriye'yi inşa edeceğini’’ söyledi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük, Suriyeli çocukların eğitim gördüğü kitaplardaki değişiklikleri şu sözlerle anlattı:

“Biz kitapların tamamını bir ekiple birlikte elden geçirdik. Osmanlı’yı, Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef alan bütün sözler, coğrafyadaki bütün haritalar, Esad rejimini öven bütün bilgiler bu kitaplardan çıkarılmıştır."

75 bin Suriyeli çocuğun da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağıl okullarda öğrenim gördüğünü ifade eden Büyük, Geçici Eğitim Merkezleri olarak adlandırılan yerlerdeki Suriyeli çocukların kendi öğretmenleri ve müfredatları ile eğitim gördüğünü, öğretmenlerin de Türkiye tarafından eğitildiğini söyledi.

Görüşleri de değiştirilmiş
AKP Amasya Milletvekili Sait Yüce’nin, Müsteşar Yardımcısı Büyük’e yönelttiği “Bu ‘elden geçirilen müfredatlar’, öyle bir ifade kullandınız. Yani, Suriye’de yürürlükte olan müfredat bizim burada okutulurken bir parça değişikliğe uğradı galiba. Bu, Arap dünyasındaki birtakım ülkelerde geçmişin izleri olan birtakım sıkıntılı şeyler vardı ülkemizle ilgili, onlar herhalde temizlendi diye mi anlamalıyız?” soruya Büyük, “Sayın Vekilim, doğrudur” yanıtını verdi.

Müsteşar Yardımcısı Büyük, Türkiye’nin resmi ideolojisi doğrultusunda değiştirilen kitaplarla eğitilen Suriyeli çocukların ‘‘Yeni Suriye’nin inşasında rol oynayacağını’’ ifade etti. Büyük, “Kendi çocuklarımızdan ayırt etmiyoruz çünkü inanıyoruz ki bu eğitimin içerisine dâhil ettiğimiz Türk örf, âdet ve geleneklerini, Türk Millî Eğitim sistemini ve hakikaten eğitim öğretim anlamında donanımlı bir şekilde eğitirsek yeni Suriye’nin inşasında bu çocuklar rol alacaklar” ifadelerine kullandı.

İmam hatip de açmışlar
Mültecileri eğitme faaliyetlerinin yalnızca klasik eğitim ile sınırlı kalmadığını anlatan Büyük, Adana, Antep, İstanbul, İzmir, Maraş, Kilis ve Urfa’da imam hatip uygulaması yapan geçici eğitim merkezleri açtıklarını söyledi. 12 imam hatip lisesi programı uygulayan geçici eğitim merkezi bulunduğunu bildiren Büyük, “İslam’ın bizim kendi öğrencilerimize öğretildiği şekilde de isteyen Suriyeli öğrencilere de bu uygulamayı yaygınlaştırmak istedik” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Suriye arasındaki diplomalara denklik verilme işleminden vazgeçildiğini söyleyen Büyük, evrakta sahtecilik yapıldığını söyledi. Tutanaklara geçen ifadede Büyük, "Daha önce denklik veriyorduk getirmiş oldukları belgelere ancak bunun çok sıhhatli olmadığını gördük. Emniyet kayıtlarına bakılınca, genelde Suriyelilerin de en çok işledikleri suçlar evrakta tahrifat ve sahteciliktir. Biz, bununla baş edemeyince… Çünkü Mersin’e gidiyor ayrı bir belge veriyor, Adana’ya gidiyor ayrı bir belge veriyordu” dedi.

Kaynak: Birgun.net