ASLINUR ÖZÇAKIR

135 farklı imzacı grubun oluşturduğu ‘’Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi’’ girişimi, sorumlusu ve tarafı olmadıkları halde savaşın en çok çocukların yaşamlarını ellerinden aldığını belirtti.

Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman ve İHD Genel Merkezi Çocuk Hakları Komisyonundan Adnan Vural düzenledikleri basın toplantısında, son bir yılda 50’si bombalı saldırılarda olmak üzere 136 çocuğun yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Koman, yaşamını yitiren çocukların yolda yürürken, durakta otobüs beklerken, ailesiyle birlikte tatil için gittikleri yerlerde, sokağa çıkma yasaklarında hastaneye gidemediği için, annesinin kucağında vurularak ya da babası ile gittiği barış eyleminde ve son olarak katıldıkları kınagecesinde yaşamlarını kaybettiklerini anımsattı.

“Sadece lanetlediler”

Son olarak Gaziantep’te 33’ü çocuk, 54 yurttaşın yaşamını yitirdiğini ifade eden Koman, ‘’Saldırıdan sonra karar alma mekanizmalarının, siyasetin kilit rollerini işgal eden yetkililerin bilindik açıklamalarını ezbere tekrar ettiğini gördük’ dedi.

Sorumluların lanetleme ve kınamaktan başka bir şey yapmadıklarını dile getiren Koman, bu lanetlemelerin çocukların yaşamlarını korumak ve iyileştirmek adına herhangi bir adım atılmasına öncülük etmediğini söyledi.

“Çocuk bombacı etiketinin arkasına saklanıyorlar”

Çocuk Hakları Komisyonu’ndan Adnan Vural ise şunları söyledi:

“Çocuk hakları savunucuları olarak durum bizim için, kimilerinin utanmadan sıkılmadan söyledikleri gibi ‘savaşın, çocukların çocukları öldürdüğü bir hal aldığı’ için değil, yetişkinlerin çocukları öldürmek için çocukları kullanacak kadar büyük ve derin bir kötülüğe battıkları ve sorumlu konumdaki yetişkinlerin de kendi sorumluluklarını unutturmak istercesine; failin çocuk olduğunu öne çıkarmayı seçtikleri ve ‘çocuk bombacı’ etiketi arkasına saklanmaya çalıştıkları için vahim ve kabul edilemezdir.”

“Çocuk bombacıyı da koruyamadık”

Vural, Gaziantep’teki ölen çocuk sayısının 32 değil 33 olduğunu vurgulayarak bombayı alana taşıdığı iddia edilen çocuğun da devletçe yaşamı korunamamış çocuklardan biri olduğuna vurgu yaptı.

Çocukların yaşamını korumakla sorumlu tüm yetişkinlerin hemen barışı sağlamak için çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade eden Vural, ‘’Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi’’ girişimi olarak fark gözetmeksizin toplumun tüm kesimlerine çağrı yaptıklarını bildirdi.

Kaynak: Birgun.net