Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ve İdil’de devam eden sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Yasakların kapsamının ve hedefinin belirsiz olduğu belirtilen yazılı açıklamada operasyonlarla yaşam ve pek çok insan hakkının ihlal edildiği vurgulandı. Açıklamada yer alan ifadede “Cizre’de 11 Şubat günü operasyonların sonlandırıldığı açıklanmasına rağmen sokaklardan, evlerin bodrumlarından kimliği belirsiz insan bedenleri çıkmaya devam ediyor. Çocukların yaşamını korumakla görevli Devletin bir kurumu olan Emniyet Genel Müdürlüğü son 1,5 yılda kayıp olduğu bildirilen 181 çocuğun bu cesetler arasında olabileceğini belirtmekten çekinmiyor” denildi.

Yaşam hakkı ihlallerinin sıradanlaştığının altının çizildiği açıklamada, “ülkeyi yöneten ya da yönetme iddiasında olan hükümetinden muhalefetine siyasetin taraflarının gündeminin bu ihlallere tepki vermekten uzak, kendi içinde ve kısır tartışmalara boğulmuş olması barışı ve huzurlu günleri göreceğimize dair umudumuzu azaltıyor” sözleri yer aldı.

Çocuklar İçin hemen Şimdi Barış Girişimi yaşanan olaylar nedeniyle, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasakları boyunca evlerinde kapalı kalan, son bir kaç haftadır ise evlerinin ya da yakınlarındaki bir evin bodrumunda operasyonların ve çatışmanın ortasında bulunan çocuklarla ilgili yükümlülük sahiplerine seslendi. İnsan Hakları Derneği'ne yapılan başvurular, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörünün yaptığı açıklamalar, basının verdiği bilgilere göre Sur'da bodrum katlarına sığınmış en az 18 çocuğun olduğu belirtilen açıklamada çocukların yaşamlarının açık ve yoğun bir şekilde tehdit altında olduğu vurgulandı.

Sorumluluk sahiplerine bodrum katlarına sığınmış çocukların kurtarılmasına için mektup gönderen Çocuklar İçin hemen Şimdi Barış Girişimi “Bu çocukların başına gelebilecek her türlü hak ihlalinden devlet ve hükümet kadar, sizlerin de sorumlu var. Bu yüzden Sur'da bulunan ve bodrum katına sığınmış yaşları 3 ay ile 18 yaş arasında değişen bu çocukların çatışma bölgesinden çıkışını sağlayacak güvenilir bir koridor açılması için harekete geçmelisiniz, 18 çocuktan kaçı tahliye edildi ve durumları nedir. Bu konuda kamuoyu bilgilendirmesi bekleniyor” dedi.

Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi’nin yaptığı yazılı açıklamada Surda sokağa çıkma yasağı olan bölgelerde bulunan ve yaşam hakkı tehdidi altında bulunan çocuklar:

Elif Su Aslan (4 aylık)

Özgür Aslan ( 3 yaş)

Kadir Şahin (11 yaş

Muazzez Aslan (4 yaş)

Rojda Aslan (7 yaş)

Gülistan Aslan (11 yaş)

Beritan Tosun (2 yaş)

Şerife Tosun (10 yaş)

Ruken (4 yaş)

Berfin (4 yaş)

M.Y (12 yaş)

M.Y. (14 yaş)

Veli Aslan (9 yaş)

Şenol Tosun (8 yaş)

Furkan Dağ (11 yaş)

Mehmet Salih Karacadağ (14 yaş)

Kaynak: Birgun.net