Uluslararası güçlerin Suriye üzerinde uyguladığı politikalar sonucu dünyayı saran mülteci dramı her geçen gün daha da derinleşirken, her yıl 20 Haziran’da kutlanan Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla bugün de bir dizi etkinlik yapılacak. Suriye’de 5 yıldır devam eden savaş nedeniyle resmi verilere göre; Türkiye’de Suriyeli göçmen sayısı 2 milyon 733 bin 784, 26 geçici barınma merkezinde kalan Suriyeli sayısı ise 282 bin 815’e ulaştı. Sadece 2015 yılında yaklaşık 1 milyon mültecinin kendi topraklarındaki savaş ve terörden kaçarak AB’ye iltica başvurusunda bulunduğu rapor edilirken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise, ‘2014 yılından bu yana 10 Binden fazla kişinin Avrupa ülkelerine geçmeye çalışırken Akdeniz’de hayatını kaybetti’ açıklamasıyla kayıtlara not düştü. Tüm bu verilere rağmen Avrupa’nın kapılarını kapattığı, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üzerlerinden pazarlık yaptığı mülteciler ise ölmeye devam ediyor.

Kayıp mülteci çocuklar Meclis’te
CHP Milletvekili Onur Adıgüzel, Mülteciler Günü nedeniyle Suriyeli mülteci çocukları Meclis gündemine taşıdı. Adıgüzel, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Avrupa Polis Bürosu tarafından geçen aylar içinde yapılan ve son iki yılda 10 binden fazla mülteci çocuğun Avrupa’da kaybolduğunu ortaya koyan açıklamalara atıfta bulunarak, “Türkiye’de kayıp mülteci çocuklara ilişkin şu ana kadar resmi bir veri paylaşılmamış olması dikkat çekicidir” diye kaydetti.



Geçen günlerde, mülteci ve sığınmacı kayıp çocuklara ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusu yaptığını, ancak başvurunun yanıtsız bırakıldığını ifade eden Adıgüzel, soru önergesinde “Son 5 yıl içerisinde, resmi makamlara ulaşmış haklarında kayıp ihbarı bulunan sığınmacı ve mülteci çocuklardan kaçı bulunmuştur? Kaçı hakkında kayıp süreci halen devam etmektedir?” diye sordu. Adıgüzel, soru önergesinde ayrıca kayıp sığınmacı ve mülteci çocukların akıbetine ilişkin olarak herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu.

‘Refakatsiz mülteci çocuk sayısı kaçtır?’
Türkiye’deki Suriyelilerin, yarısından fazlasını 18 yaş altı çocukların oluşturduğunu ifade eden Adıgüzel, önemli sayıda “refakatsiz” ya da anne ya da babasından birini kaybetmiş son derece travmatik ortamlardan gelenler olduğuna dikkat çekti. Adıgüzel, “Haziran 2016 itibariyle, sorumlu bir yetişkinin refakati bulunmaksızın Türkiye’ye gelen veya Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra refakatsiz kalan” çocuk sayısı (0-18) sayısı kaçtır? Bunların, yaş ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır?” diye sordu.

Adıgüzel, soru önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

>> “Refakatsiz” çocuklara yönelik ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?

>> Türkiye’de bulunan “refakatsiz” çocukların, fiziki ve hukuki mevcut durumu nedir?

***

CHP’den “Mülteci” Raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki “Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu” sorunun hukuki ekonomik ve güvenlik boyutunun yanı sıra yaşanan sorunların da örneklerle irdelendiği 160 sayfalık bir rapor hazırladı. “Sınırlar Arasında / İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına” başlıklı rapor, bugün CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla açıklanacak.Rapora, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önsöz yazdı. “Bu çalışma, ülkemizde mültecileri istismar ederek iktidar alanlarını genişletmeye çalışanlara CHP’nin verdiği bir yanıttır” diyen Kılıçdaroğlu’nun önsözü şöyle: ”Biz, bölgemizdeki insanları evlerinden eden öngörüsüz dış politikaya, mültecileri insan haklarına aykırı yaşam koşullarına mahkum eden ve bir pazarlık unsuru olarak gören çağdışı anlayışa insan haklarını önceleyen, çağdaş, sosyal demokrat bir yaklaşımla yanıt veriyoruz. Bu raporla birlikte savaşların ve yabancı düşmanlığının olmadığı, huzur ve barışın egemen olduğu bir dünya özlemiyle çabalayan insanlarla aynı yolda yürüdüğümüzü bir kez daha vurguluyoruz.” Raporda, sorunun hukuki boyutu, ekonomik boyutu ve güvenlik boyutunun yanı sıra yaşanan sorunlar da örneklerle irdeleniyor. Raporda ayrıca komisyon üyelerinin İzmir, Muğla, Yozgat, Seferihisar, Aşkale, Beydağı ve Nizip’te yaptığı saha çalışmalarından örnekler ve CHP’nin politika önerileri yer alıyor. Veli Ağbaba da raporun sunuş yazısında, çalışmanın “Ege ve Akdeniz’in sularında sonsuzluğa giden mültecilerin aziz hatıralarına adandığını” belirtti.
BirGün/ANKARA

Kaynak: Birgun.net