HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Adana ve çevre illerden tutuklanan çocukların yaşadığı hak ihlalleri, kapatılan cezaevine rağmen sürüyor. İlk olarak 2009 yılında çocuk tutukluların açlık grevine girmesi ve aynı yıl bir çocuk mahkumun koğuşunda ölü bulunması ile gündeme gelen Adana’daki çocuk cezaevi skandallarının devam ettiği ortaya çıktı.

2012 yılında toplumsal olaylara karıştıkları ve taş attıkları gerekçesiyle Pozantı Çocuk Cezaevi’ne konulan çocuklara taciz ve tecavüz edildiği ortaya çıktıktan sonra kapatılan cezaevinin yerine Kürkçüler Cezaevi'ne gönderilen çocukların benzer uygulamalara burada da maruz kaldığı bildirildi. Son olarak Özgecan Aslan’ın katili Suphi Altundöken’in koridorda öldürülmesi ile adını duyuran Kürkçüler Cezaevi’nde çocuk mahkumların şiddet görmeye devam ettiği ifade edildi.

İşkence ve kötü muamelenin yanısıra fiziki ve psikolojik olarak da darp edildikleri ifade edilen çocukların cezaevi personeline Pozantı Cezaevi’nde olduğu gibi “Başkanım” diye hitap ettirildiği öğrenildi. Cezaevi’nde ayrıca yaralı ve hasta çocukların doktora götürülmediği ve çocuk mahkumlara müdür tarafından sözlü tacizde bulunulduğu da mahkumlar tarafından savcılığa iletildi.

“Hoşgeldin dayağı, sözlü taciz, el kesme tehdidi”

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kürkçüler Cezaevin’de işkence iddialara ilişkin başlattığı soruşturmada ifadesine başvurulan çocuklardan biri maruz kaldıkları işkence ve kötü muameleleri şu şekilde anlattı:

“Yanımda üç tane gardiyan vardı, bana ‘Üstünü soyun lan’ dediler. Üstümü soyundum, yarı çıplak haldeyken ellerime copla vurdular. Güya hoş geldin dayağı imiş. Bu uygulamayı herkese yapıyorlarmış. Sağ elimi masaya koydular, ‘Hangi elinle taş attın, elini keseyim mi’ diye biri söyledi. Bu şekilde korkutmak istediler. Üst araması sonrası, ‘Üstünü giyin lan’ dediler. Bundan sonra ikinci müdüre götürüldüm. İkinci müdür bana ‘kaşar’ diyerek hakaret etti.”

Tanrıkulu TBMM’ye taşıdı

Savcılığın yürüttüğü soruşturmada yer verilen ifadelerin ardından CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması üzerine bir soru önergesi verdi. Önergede çocukların yaşadığı hak ihlallerini ve işkenceleri gündeme getiren Tanrıkulu, şu sorulara yer verdi:

“Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevinde çocuklara yönelik işkence ve kötü muamele iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise cezaevi yönetimi ve personel hakkında Bakanlık tarafından soruşturma başlatılmış mıdır? Cumhuriyet Başsavcılığının iddialarla ilgili olarak başlattığı soruşturmanın güncel akıbeti nedir? Soruşturma kapsamında Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi yönetimi ve personelleri ifadeye çağrılmış mıdır? Cezaevinde görüş süresinin bir saat olması gerekirken 15 dakikaya kadar indirildiği iddiası doğru mudur? Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan çocuk sayısı nedir? İşkence ve Kötü Muameleye maruz kalan çocuk sayısı kaçtır? Bu çocuklara psikolojik yardım verilmiş midir? Türkiye genelinde cezaevinde bulunan çocuk tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? En çok hangi suçtan ötürü ceza almışlardır? Türkiye genelinde kaç cezaevi çocukların kalmasına, rehabilitasyonuna ve psikolojisine uygun olarak tasarlanmıştır? Son 10 yılda cezaevinde işkence ve kötü muameleye uğrayan çocuk mahkûm sayısı kaçtır?

Kaynak: Birgun.net