Van'da, erken yaşta ve zorla evlilikleriyle mücadele etmek için çalışma yürüten Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-Koop) üyeleri, bu kapsamda 'Oyun Sandım Gerçek Oldu' adını verdikleri projeye başladı.

Proje kapsamında düğün salonu sahipleri, kuyumcular, düğünlerde görev yapan müzisyenler ile toplantılar düzenlenip erken evlileklere dikkat çekilecek.

Bölgede erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda farkındalık yaratmak için hareket geçen ve 2 yıldan bu yana çeşitli çalışmalar yürüten YAKA-Koop Başkanı Gülmay Gümüşhan, şimdi de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DA) Türkiye Programı kapsamında yürütülen 'Oyun Sandım Gerçek oldu' projesini uygulamaya koydu. Gümüşhan, "Proje kapsamında Eylül ayında düğün organizasyonu yapanlar, müzisyenler, matbaacılar, gelinlik satanlarla birlikte büyük bir çalıştay düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu konuda esnafın da söyleyecek sözleri olduğunu düşünüyoruz. Onların tepkisi çok önemli" dedi.

"18 YAŞ ALTINDA ÇOCUKLARI EVLENDİRMİYOR, EĞLENDİRMİYORUZ"

Farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirten Gümüşhan, şunları söyledi:

"Aynı zamanda onlardan düğünlerde hazırladığımız pankartları asmalarını isteyeceğiz. Pankartlardaki sloganımız ise '18 yaş altında çocukları evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz' oldu. Bu sloganı da çocuk yaşta evlendirilen bir kadın tarafından bulundu. Biz esnafı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Esnafında bu konuda söyleyeceği sözler olmalı. Örneğin, '18 yaş altı gelinlerin fotoğrafını çekmiyoruz, gelinlik vermiyoruz, gelin saçı yapmıyoruz, altın satmıyoruz, düğünde şarkı söylemiyoruz' gibi" ()

Kaynak: Birgun.net