BURCU CANSU

“Biz de çocuk evliliklerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyoruz” diyen 10. Aile Mahkemesi Başkanı, çocuk evliliğine izin veren Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 124’üncü maddesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderdi.

Gündem Çocuk Derneği yöneticileri, çocuk yaşta evliliğe ilişkin bir ilke imza atarak açtıkları "topluluk davası" bugün 10'uncu Aile Mahkemesi'ne görüldü. Gündem Çocuk Derneği Avukatı Şahin Antakyalıoğlu, Gündem Çocuk Derneği’nin bu davayı açma hakkı olduğunu anımsatarak, “Bu dernek çocuk haklarının yaygınlaştırılması ve gelişmesi yönünden faaliyetler yürütmektedir. Bu kapsamda bu davaya taraf olduk. Erken evlilikler Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile Anayasa’nın 5, 10, 17 ve 41’inci madde kapsamında Anayasa’ya aykırıdır. Bu nedenle bu maddenin iptali için mahkemece AYM’ye gidilmesini talep ediyoruz” sözlerini kaydetti.

Mahkeme Başkanı Nevin Birinci de çocuk evliliklerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüklerini belirtti. Birinci, ‘’Davacı vekilinin Anayasa’ya aykırılık iddiası ciddi görülmekle TMK’nın 124’üncü maddesinin Anayasa’nın 5, 10, 17 ve 41’inci maddeleri ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu iddiası ile dosyanın AYM’ye gönderilmesine, duruşmanın ve yargılamanın durmasına dair karar verildi” dedi.

KARAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

Kararı büyük bir sevinçle karşılayan Gündem Çocuk Derneği yöneticileri Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Dernek adına açıklama yapan Avukat Antakyalıoğlu, şunları kaydetti:

“TMK kapsamında çocuk evliliklerine izin veren 124'üncü maddenin Anayasa'ya aykırılığı dolayısıyla bir talepte bulunmuştuk. Gündem Çocuk Derneği olarak çocuk evliliklerinin bir hak ihlali olduğunun tespit edilmesine ve Anayasa'da aykırı olduğu maddeleri anımsatarak iptali istedik. Bu konuda mahkeme iptal için AYM'ye gitmeye karar verdi. Bu dava emsal olacak ve AYM bir karar verdiğinde diğer dosyalarda bekletilmiş olacak. Hem Anayasa'ya hem uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu Medeni Kanun hükümlerinin iptal edilmesi ile çocuk haklarının korunması adına bir önemli adım daha atılmış olacak."


Kaynak: Birgun.net