Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir ile İdris Baluken, ortak bir basın toplantısı yaparak Cizre'deki yaralılarla yaptıkları telefon görüşmelerinin kayıtlarını yayınladılar.

Vekillerin paylaştıkları ses kayıtlarında kurtarılmayı bekleyen yaralılara operasyon yapıldığı ve silah sesleri duyuluyor. Bir başka görüşmede ise 'enkaz altındayız' sesi duyulduktan sonra görüşme kesintiye uğruyor.

HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir ve İdris Baluken, Cizre'de bir evin altında mahsur kalan yaralıların çıkarılması ve sağlık hizmetinin ulaştırılması için 27 Ocak'tan itibaren açlık grevine başlattı.

AMBULANSLAR ALMAYA GİDECEKTİ

Bianet'ten edinilen bilgiye göre, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kayıtları açıklanan son görüşmenin, Cumartesi günü yapıldığını, 48 saattir yaralılardan hiçbir haber alamadıklarını belirtti, o günü şöyle anlattı:

“Ses kayıtlarını yayınlamak zorunda kaldığımız için yaralılardan ailelerinden ve halkımızdan özür diliyoruz.

Savunma Bakanlığı yetkilileri ve Şırnak Valisinin de olduğu bir kriz koordinasyon merkezi kuruldu. Biz sürekli merkezle irtibat halindeydik. Yereldeki sağlık ekipleri ve yaralılarla da iletişimdeydik.

30 Ocak Cumartesi günü yaralıları almaya en çok yaklaştığımız gündü. Ambulansların yakın bir yere gelmesi, yaralıların toplu çekilde çıkıp ambulansa gitmesi kabul edildi.

Sabah saat 09:30 ile 12:30 arasında yaralılarla sürekli irtibattaydık.

İlk ses kaydında bodrumda kalanlardan konuştuğum kişiye de çevrede silah sesi, bomba sesi olup olmadığını sordum, bir çatışma olmadığını, sessiz olduğunu söylediler.

İkinci ses kaydında, ‘Biz sizi arayınca toplu şekilde çıkacaksınız, kriz koordinasyon merkeziyle toplu olarak çıkmanızda uzlaştık. Onlardan haber alınca sizi arayıp çıkın diyeceğiz’ dedim.

Kriz koordinasyon merkezinden uzun süre haber gelmeyince yaralıları tekrar aradık.

48 STTİR HABER ALINAMIYOR

Yayınlanan üçüncü ses kaydında, yaralılardan Danış Beştaş ile konuşan kişi yanlarında yetkili biri olup olmadığını soruyor. Hemen ardından bomba ve silah sesleri, bodrumda kalanların çığlıkları, bağırışları duyuluyor. Telefon kesiliyor.

Meral Danış Beştaş, bu görüşmenin 11:41’de kesildiğini anlattı: “Bir saat aralıksız aradık ulaşamadık. En son temasımız 12:41’de oldu.”

Yayınlanan dördüncü ses kaydında da yaralılardan birinin “Enkaz altındayız” dediği duyuluyor.

Danış Beştaş sonrasında tekrar irtibat kurmaya çalıştıklarını ancak yaralılara ulaşamadıklarını söyledi, “Bakanlığın, oraya müdahale edilmediği iddiası var” dedi.

Yetkililerle yaptıkları görüşmede de olay yerinde çatışma çıktığını, oraya ambulans gönderemeyeceklerini söylediklerini iletti.

“O günden beri irtibatımız koptu, anneleri gidip almak istedi, anneleri de gözaltına alındı.”

“Ses kaydının paylaşmamızın tek sebebi var, eğer yaşıyorlarsa bu kayıt vasıtasıyla yaşam haklarını güvence altına almak.”

NEDEN OPERASYON DÜZENLENDİ?

İdris Baluken de kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğini, yaşıyorlarsa hastaneye, öldülerse cenazelerinin ailelerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

“Hiçbir devlet 150 metre mesafelik alanda bir bodrum katına yaşam koridoru oluşturamadığını tarih ve insanlık önünde açıklayamaz.”.

Baydemir, “İçişleri ve Sağlık bakanlıkları, Cizre ve Şırnak’taki kamu otoritelerinin eşgüdümüyle yürüyen nakil çalışması tam gerçekleşeceği anda neden operasyon düzenlendi?” diye sordu.

Kaynak: Birgun.net