ELÇİN YILDIRAL- [email protected]

Cizre’de bir binanın bodrum katında mahsur kalan yaralılardan 6 gündür haber alınmazken, bu kez de aynı mahallede faklı bir binada 37 kişinin mahsur kaldığı belirtildi. Önceki gün akşam saatlerinde mahsur kalanların bulunduğu binaya yapılan top atışları nedeniyle çıkan yangında 9 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, İçişleri Bakanlığı yetkililerine durumu ilettik, ambulans ve itfaiye gönderilmesini istedik. Ancak mahalleye girişlerine izin verilmedi” dedi.

Baluken, yangın bilgisinin önceki akşam saatlerinde kendilerine ulaşmasıyla birlikte İçişleri Bakanlığı ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı ile görüştüklerini belirterek, yangına müdahale etmek için giden itfaiyenin de engellendiğini aktardı. Baluken, yangını söndürmek için bölgeye giden Cizre Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekiplerinin binaya yaklaştırılmadığını söyledi. Akşam saatlerinde binada mahsur kalanlar ile irtibatlarının kesildiğini ifade eden Baluken, “Sabah saatlerinde yeniden irtibat kurabildik. 25 yaralının olduğu, 9 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi aktarıldı. İçişleri ve Sağlık Bakanlığı ile hemen temasa geçtik. Acilen ambulans gönderilmesini istedik. Ancak 08.36’da gelen mesaj ile binanın bombalandığını öğrendik” diye konuştu.
Cizre Halk Meclisi Mehmet Tunç ise binanın üst katılarının yandığı sırada havan topunun delik açması ile yangının içeriye sıçradığını kaydetti. Ölen 9 kişiden 6’sının kimlik bilgilerinin netleştiğini ifade eden Tunç isimleri paylaştı.

Valilik: PKK’lılar ateşe verdi, ölenler PKK’lı

Şırnak Valiliği, Cizre’de yangın çıktığı belirtilen binayı PKK’’lilerin ateşe verdiğini açıkladı. Açıklamada,”Cizre İlçesi Cudi Mahallesi’nde PKK’lilerin kullandığı 4 katlı bir binadan ve çevredeki diğer binalardan açılan ateş sonucu çıkan çatışmada 9 PKK’linin etkisiz hale getirildiği ve 1 polisin ise yaşamını yitirdiği kaydedildi. Bu esnada binadan kaçan PKK’lilerin söz konusu binayı ateşe verdiğini iddia etti.

Anneler açlık grevinde

Bölge’deki katliamların durdurulması ve Cizre’deki yaralıların çıkarılması için 2 gündür Ankara’da girişimlerde bulunan Barış Anneleri, Ankara’daki BM yetkililerinden Cizre’deki cenazeler ve yaralıların alınması için, kendilerinin de yer aldığı bir heyet oluşturulmasını talep etti. BM yetkililerinin talebi kabul etmemesi üzerine anneler, BM binası önünde açlık grevine başladı.

***


Yaralılar için bekliyorlar

Cizre’de bodrum katında mahsur kalan insanlar için ‘sağlık koridoru’ açılması talebiyle 1 ambulans, 2 araba ve 8 sağlık personeliyle Cizre’ye gitmeye çalışan gönüllü sağlıkçılar ekibi 7’nci nöbet gününü geride bıraktı.

Bölgede bulunan sağlık ekibinden Erdal Güzel son durumu BirGün’e aktardı:
Nöbetin 7’nci gününde Nusaybin yolundan Cizre’ye gitmeye çalıştıklarını belirten Güzel, yollarının kesildiğini ve geçişlerine izin verilmediğini söyledi. Bunun üzerine Midyat üzerinden Cizre’ye girmeye çalıştıklarını ifade eden Güzel, İdil’e 5 km kala yollarının kesildiğini ve tehdit edilerek geri dönmeye zorlanıldıklarını bildirdi. Erdal Güzel, Cizre Kaymakamını aradıklarını fakat telefonunu açmadığını belirtirken; “Biz bodrumda kalan ve orada sağlık sorunu yaşayan insanlara ulaşmak istiyoruz. Tek derdimiz oraya gidip yaralıları alıp, hastaneye götürmek. Bunun için artık iki-üç saatlik ateşkes mi ilan edilir, ne yapılır bilmiyorum ama biz yarın yine Nusaybin ve İdil yolu üzerinde zorlayacağız. Herkesin gözü önünde o insanların ölmesi doğru değil” şeklinde konuştu. Barış Kop

Kaynak: Birgun.net