HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Cinsiyet geçiş sürecindeki bireylerin üreme yeteneğinden yoksun olması ile cinsel organ ameliyatı şartlarını düzenleyen Medeni Kanun'un 40'ıncı maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun önümüzdeki günlerde gündeme alınması bekleniyor. Başvuru sahibi avukat Sinem Hun, BirGün'e yaptığı açıklamada "Üreme yeteneği olan trans bireyler, nüfustaki cinsiyet hanelerini değiştirmek için kendi kendilerini kısırlaştırıyor. Bu, bir insanlık suçudur" dedi.

Mevzuatta trans bireylerin 'cinsiyet değiştirme' başlığı altında yasal olarak tanındıklarını belirten Hun, bunun yapılabilmesi için Medeni Kanun'un 40'ıncı maddesindeki şartların yerine getirilmiş olması gerektiğine dikkat çekti. Bu maddede kişinin yasal olarak tanınması için üreme yeteneğinden yoksun olması gerektiğinin şart koşulduğunu, ancak bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu söyleyen Hun, "Yasal olarak tanınmak isteyen trans birey, eğer üreme yeteneğinden yoksun değilse, kendi kendisini kısırlaştarma yoluna gidiyor. Bu durum hem Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) hem de Anayasa'nın 17'nci Maddesi'ne aykıdır" diye konuştu.

AİHM de hak ihlali dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 10 Mart 2015'te Y.Y. Türkiye kararında bu durumu hak ihlali olarak tespit ettiğini söyleyen Hun, cinsiyet geçiş sürecindeki bireylerin kendilerini kısırlaştırıcı ameliyat olmak zorunda bırakılmalarının insanlık suçu ile eşdeğer olduğunu vurguladı. Aynı zamanda maddenin geçiş sürecindeki bireyleri cinsel organ ameliyatına da zorladığını belirten Hun, Türkiye'deki yasal tanıma sisteminin insan haklarına uyumlu bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Malta ve Arjantin'de kişinin beyanı ile yasal olarak tanındığını, İskandinav ülkelerinde ise gözlem sürecinin bulunduğunu, İspanya ve İngiltere'de ise cinsiyet geçiş kurullarının olduğunu dile getiren Hun, Türkiye'de de bu tarz uygulamalara gidilebileceğini vurguladı.

Hun, ayrıca, cinsiyet geçiş hukuku konusunda özel olarak çalışan 10 avukatın ortak bir rapor hazırlayarak Anayasa Mahkemesi'ne sunduğunu ve bu raporda Medeni Kanun'un 40'ıncı Madde'sinin neden olduğu hak ihlallerinin derinlemesine anlatıldığını belirtti.

Kaynak: Birgun.net