Çin, Kore yarımadasında ilgili tüm taraflara tansiyonu yükseltmekten kaçınma çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, olağan basın toplantısında, Kuzey Kore'nin iki balistik füze fırlatmasına ilişkin, Kore yarımadasındaki güncel durumun "yüksek derecede" hassas olduğuna dikkati çekerek bölgedeki tüm ilgili tarafların tansiyonu yükseltmemek için provokatif söylem ve eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

Güney Kore, Pyongyang yönetiminin, Japon Denizi’ne iki kısa menzilli balistik füze fırlattığını ve bu füzelerin havada 500 kilometre mesafe katettikten sonra denize düştüğünü açıklamıştı.

Japonya ve Filipinler arasındaki anlaşma gereği, Filipinler'in, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde askeri devriyeye yardımcı olacak 5 adet TC-90 eğitim uçağını Japonya'dan kiralaması konusunda Hong, Filipinler'in eylemlerinin, Çin'in egemenliği ve güvenlik çıkarlarına karşı çıkmayı amaçlıyorsa bu duruma kararlılıkla karşı olduklarını kaydetti.

Japonya'nın Güney Çin Denizi sorununda taraf olmadığının altını çizen Hong, ilgili konuda Japonya'nın söylem ve eylemlerinde dikkatli olmasını, bölgesel barış ve istikrara zarar verecek herhangi bir şey yapmamasını istediklerini belirtti.

Kaynak: Birgun.net