DERVİŞ CEMAL [email protected]

Halep'in doğusunda cihatçı örgütlerin kontrolündeki bölgelere giden tüm ikmal yollarını kesen ve militanları tamamen kuşatma altına alan Suriye yönetimi, kentteki tüm silahlı kişilerin silahlarını bırakarak şehri güvenli bir şekilde terk edebileceklerini ya da burada kalabileceklerini duyurdu. Rejimin cihatçıları kuşatması ve operasyon öncesi siviller için güvenli bir tahliye koridoru açacağını açıklaması Ankara'da rahatsızlık yarattı. Tahliye kararına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı Halep'teki kuşatma hakkında, "Hazin, ibret verici ve asla kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Halep'in Suriye ve destekçileri tarafından çatışmaların durdurulması anlaşması ile "terörle mücadele kisvesi altında" kuşatma altına alınmasının, "hazin, ibret verici ve asla kabul edilemez" olduğu bildirildi. Açıklamada, Halep'in şehir merkezinin doğusunun rejim ve destekçilerinin yoğunlaştırdığı saldırılar sonucunda bir süredir fiilen abluka altında olduğu belirtildi.

Kuşatmanın kırılması infial yarattı!
Açıklamada Halep'in doğu bölgesinin Suriye'nin diğer kısımlarıyla kalan tek tedarik güzergahının da kapanmasıyla tamamen kuşatma altına girmesinin "derin infial" yarattığı savunuldu. Rejim ve destekçilerinin, Suriye sorununa siyasi çözüm bulunması yolundaki çabalara yönelik "samimi" olmadığının ve askeri yöntemlerle sonuç aradığının belirtildiği açıklamada, Halep'in kuşatılmasının çatışmaların durdurulması anlaşması ile terörle mücadele kisvesi altında gerçekleşmiş olmasının da "hazin, ibret verici ve asla kabul edilemez" olduğu bildirildi.


Başta Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası camianın hızlıca harekete geçerek bu insanlık ayıbını ortadan kaldıracak güçlü ve anlamlı adımlar atması çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Halep’e yönelik, sivilleri ve sivil altyapıyı da hedef alan hava saldırıları derhal durdurulmalıdır. Halep’te ve Suriye’nin diğer bölgelerinde kuşatma altında yaşayan birkaç milyon sivili insanlık dışı koşullara mahkum eden bu uygulamalara derhal son verilmeli, buralardaki nüfusun can güvenliği ve insani yardıma kesintisiz ve koşulsuz erişimi BM gözetiminde bir an önce sağlanmalıdır. Emsali bulunmayan bu zalim uygulamaların rejim ve destekçilerinin Suriye’de insanlığa karşı işledikleri suçlara yeni ve dünya durdukça hatırlanacak bir halka eklediği unutulmamalıdır."

Dışişleri Bakanlığı'nın Halep'te aralarında El Nusra, Ahraruş Şam, Fetih Ordusu ve ÖSO gibi cihatçı gruplara yönelik kuşatma için yaptığı bu açıklama dikkat çekti.

Rusya da koridor açtı
Rusya yönetimi de Şam ile birlikte Halep’te başlatacakları "insani operasyon" kapsamında 3'ü siviller için 1'i de silah bırakmaya karar veren militanlar için olmak üzere 4 koridor oluşturulacağını açıklamıştı. Önceki gün itibariyle 3 güvenli insani koridor, ayrıca bir de silahlı grular için koridor açılmıştı. Bunun üzerine önemli sayıda silahlı cihatçı teslim olurken ÖSO'ya bağlı 16. Tugay isimli çetenin tamamı teslim olmayı seçmişti.
Halep, ülkede 6'ncı yılına giren iç savaşın seyrini değiştirebilecek önemde. Şiddetli çatışmaların yaşandığı kentte onlarca cihatçı örgüt ile on binlerce militan savaşıyor.
Suriye Ordusu Rusya, İran ve Hizbullah 11 Temmuz'dan bu yana Halep'e yoğun bir operasyon başlatmıştı.

Kaynak: Birgun.net