DOĞU EROĞLU

İspanya ve Hindistan merkezli firmalar tarafından üretildikten sonra, bu firmaların Türkiye’de ortaklık kurduğu veya satın aldığı şirketler aracılığıyla ithal edilen, sonrasındaysa bir şekilde Suriye’de savaşan örgütlere iletilen infilak fitillerini CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunulan soru önergesinde, 28 Mart tarihli BirGün Gazetesi’nde detayları açıklanan el yapımı patlayıcı malzeme yapımında kullanılan infilak fitili tedarik zincirine ilişkin devletin denetim yükümlülüklerinin yerine getirip getirilmediği soruldu.

‘İhracat iznini nasıl verdiniz?’

Cihaner, 10 Haziran 2015’te Cilvegözü Sınır Kapısı’na ulaşan 24 ton infilak fitili için, sınırın Suriye tarafındaki Bab el Hava Sınır Kapısı Selefi cihatçı örgütlerin kontrolünde olmasına karşın nasıl ihracat izni verildiğini sordu. Ürdünlü şirketin infilak fitillerini Cilvegözü Sınır Kapısından çıkartmasına izin veren karara ilişkin idari soruşturma açılıp açılmadığını soran Cihaner, 2012’den bugüne kadar Suriye ve Irak’taki sınır kapılarından Türkiye dışına çıkartılan sivil patlayıcıların miktarı, bu patlayıcıların hangi şirketler tarafından alınıp satıldığının da açıklanmasını istedi.

Patlayıcı trafiği denetleniyor mu?

Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzüğü anımsatan Cihaner, patlayıcı maddelerin ülke içinde alım satımı sırasındaki denetim faaliyetlerinin de açıklanmasını istedi. Tüzüğün 118, 119 ve 120’nci maddeleri uyarınca, valiliklerden gerekli izinleri temin etmeyen kişiler patlayıcı satın alamıyor. 2012’den bugüne valiliklere bu konuda kaç başvuru yapıldığını, başvuruların kaçının reddedildiğini, onaylanan ve reddedilen başvurulara ilişkin takip yapılıp yapılmadığını soran Cihaner, patlayıcı ticaretinin satış yönüne ilişkin de bilgiler istedi. Patlayıcı alımlarının kayıt altına alınıp Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına bildirildiğini anımsatan Cihaner, kaç şirket hakkında usulsüz patlayıcı satışına ilişkin işlem yapıldığını veya soruşturma yürütüldüğünü sordu. Öte yandan BirGün’deki haber ile Conflict Armament Research (CAR) tarafından hazırlanan raporda ismi geçen şirketler hakkında inceleme yapılıp yapılmadığı da Bakan Ala’ya yöneltilen sorular arasında yer aldı.

Kaynak: Birgun.net