Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘muhalefet’ diye tanımladığı cihatçılara Suriye sınırının IŞİD’den temizlenmesi için “nasıl bir destek gerekiyorsa o desteği vermelerinin doğal” olduğunu söyledi. Reuters’ın geçtiği ve cihatçı gruplara dayandırdığı haberinde de bu grupların Türkiye sınırında bazı üslerde toplandığı iddia edildi.

Dişişleri Bakanı Çavuşoğlu, Litvanyalı mevkidaşı Linas Linkevicius ile düzenlediği ortak basın toplantısında IŞİD’le mücadeleye dair “Türkiye DAEŞ’in her zaman birinci hedefi olmuştur; çünkü Türkiye özellikle DAEŞ'in yabancı terörist kaynağını kurutmuştur. Geçişlerini engellemiştir. Bu anlamda en büyük darbeyi DAEŞ'e biz vurduk” iddiasında bulundu. “DAEŞ’in ideolojisinin öldürülmesinde Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan rol oynamıştır, onun için Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye birinci hedeftir” dedi.

‘Desteğimiz doğal’

Çavuşoğlu, sözlerinin devamında hem YPG’nin içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin hem de Türkiye’nin desteklediği ‘muhalif’ denilen cihatçı grupların operasyon planladığı Cerablus hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan, “Muhalefetin bizim sınırımızdaki operasyonları başarıyla sonuçlandı. Bizim sınırımızın tamamen DAEŞ'ten temizlenmesi gerekiyor. Bu süreçte DAEŞ'ın temizlenmesi konusunda nasıl bir destek gerekiyorsa o desteği vermemiz bizim için doğaldır” diye konuştu.


Cihatçılar Türkiye’de toplanıyor

Bu açıklamadan hemen önce ise uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye’nin cihatçı grupları Cerablus için hazırladığına dair bir haber geçmişti. Ajans, Tom Perry ve Suleiman Al-Khalidi imzasıyla yayınladığı ve ismi açıklanmayan üst düzey bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanına dayandırdığı haberinde, ÖSO'nun Türkiye-Suriye sınırına yakın Cerablus'u IŞİD'in elinden alabilmek için Türkiye'de bekleyen güçleri bulunduğunu ve bu güçlerin kente birkaç gün içinde operasyon düzenlemeye hazırlandığını iddia etti. Özgür Suriye Ordusu adı altında savaşan silahlı ‘muhaliflerin’ Türkiye tarafından desteklendiğine dikkat çeken Reuters, Özgür Suriye Ordusu komutanının 'Farklı fraksiyonlar, (Türkiye içinde) sınıra yakın bir bölgede toplanıyor' ifadelerine yer verdi. Reuters'a konuşan başka bir muhalif kaynak ise 'Savaşçı gruplar, her gün Suriye'den gizli bir geçit yoluyla Türkiye'ye geçerek burada bulunan üste Cerablus kentine düzenlenecek saldırıya hazırlanmak üzere toplanıyor' açıklamasını yaptı.

YPG’yi engellemek için

Haberde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Cerablus'a yapılacak muhtemel bir operasyonun YPG'nin ağırlığı oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Cerablus kentine düzenleyebileceği benzer bir operasyona engel olabileceği yorumunda bulunuldu.

Kaynak: Birgun.net