HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]


AKP’nin Osmanlı’yı öven ve dönemin birçok uygulamasını yeniden getirmeye yönelik söylemlerine cihatçılar da ortak oldu. Suriye’de rejim ve Demokratik Suriye Güçleri ile çatışan El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra, Osmanlı Devleti’ni ve Kanuni Sultan Süleyman'ı öven bir video paylaştı.

Ramazan ayının başlaması ile birlikte, her yıl olduğu gibi bu yıl da kendilerine bağlı medya organlarında çeşitli “dersler” vereceğini ifade eden örgüt, bu kapsamda yapılacak derslerin bu yıl AKP ve Erdoğan'ın da milyonlarca lira harcayarak kutladığı "fetih" konulu olacağını açıkladı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad Fethine değinen derste bazı cemaatlerin Osmanlı ve Kanuni Sultan Süleyman’a “kafir” demesi eleştirilerek, “Nusret cephesinden gelen ve Kanuni Sultan Süleyman'a karşı saygı ve sevgi içerikli olan video, İslami çevreler tarafından da büyük beğeniyle karşılandı” ifadeleri kullanıldı.

"Nusret cephesi diğerlerinden farklı"

AKP’nin Osmanlı Devleti’ne ve “Fetih” şölenine ilişkin benzer ifadelere yer verilen ders videosunda, Kanuni Sultan Süleyman’ın 75’inci İslam Halifesi olduğu, onun nazarında Osmanlı Devleti’ni eleştirmek için sıraya girenlerin olduğu ifade edilerek, şunlar anlatıldı:

“Tüm bu ifrat ve tefrit yollarının ortasında bir yol tuttuğu görülen Nusret Cephesi’nin yaptığı bu çalışma, İslami çevreler tarafından cemaatin Osmanlı Devleti’ne büyük bir saygı ve sevgi ile baktığı şeklinde yorumlanıyor. İslami medya çevreleri yaptıkları yorumlarda, Nusret Cephesi’nin hem diğer aşırıcı gruplarla hem de ircaya kaymış olan gruplarla farkına dikkat çekiyorlar.

Zaferler ayı ile ilgili yaptığımız ders silsilesine devam ediyoruz. Dördüncü dersimiz, Belgrad’ın Fethi. Müslüman orduları, Macaristan devletinin başşehri olan Belgrad’a Kanuni Sultan Süleyman’ın ahdi ile girdiler. Osmanlı devleti, bu yeni şehir ile fetihlerine devam ediyordu. Böylece hem kuzeyi hem güneyi, sallamaya devam ediyordu. Onların ayak sesleri Avrupa ve Arap beldelerinin derinlerinde dahi işitiliyordu. Onlar ki hükümdarlıklarını, dünyanın büyük kıtalarına kadar götürebilmişlerdi.

Osmanlı orduları Bosna ve Hersek bölgesine girdikleri vakit, Kanuni Sultan Süleyman, Macar Sultanı’na bir elçi gönderdi ve ona ya İslam’ı kabul etmesini ya da cizye ödemesini söyledi. Macar Sultanı ise kendisine sadece Osmanlı Sultanı’nın emrini ileten elçiyi öldürdü. Bunu işiten Sultan ordusuna teçhizatlarını kuşanmalarını emretti. Kendisi de bizzat ordunun en başına geçerek ilerlemeye başladı. Böylece Belgrad’ın fethi gerçekleşti ve savaşın galibi onlar oldular. Sultan Kanuni, ordusuna bu mühim günde ileri çıkmasını emretti. Diğer ecnebi ve Avrupalı ülkelerin sefirleri de Macarların ve diğer Avrupalı hükümdarların başına gelenlere tanıklık ettiler.

Sultan’ın ordusu, ta ki Belgrad’ı ele geçirinceye kadar durmadan ilerlediler. Birkaç gün sonra da şehri ele geçirmeye muvaffak oldular. Şehirdeki Kale, 927 Hicri senesinin Ramazan ayının 4. gününde fethedildi. Belgrad şehri ise, aynı ayın 23. günü fethedildi. Ve ardından fetih haberleri Müslümanlar arasında sevinçle karşılanıp yayıldı. Avrupalılar da heyetler göndererek bu büyük fethi tebrik ettiler.”

Kaynak: Birgun.net