ABD Kongresi’nin 11 Eylül saldırılarında rol oynayan kişilerle bağlantılı olmakla suçlamasının ardından Suudi Arabistan’ın ABD’den yatırımlarını çekeceği tehdidi işe yaradı. İki ülke arasındaki krizi çözmek amacıyla Kongre’yi ikna etmeye çalışan Barack Obama yönetimi ile CIA’nın Suudi Arabistan’a gizli belge garantisi verdiği belirtiliyor.

11 Eylül saldırılarını Suudi Arabistan’ın desteklediğine ilişkin bir yasanın gündeme gelmesiyle başlayan tartışmanın ardından Suudi Arabistan hükümeti iddiayı şiddetle reddetmiş ve yasanın geçmesi halinde Suudi Arabistan devletinin ABD varlıklarına plase edilmiş olan 750 milyar dolarlık yatırımını hızla satacağını açıklamıştı.

Suudiler’e dava tehlikesi

Yasa ise saldırıda rol oynayan 19 kişinin çoğunun Suudi Arabistan vatandaşı olduğu ve bu bunların hepsi veya bir bölümünün Suud hükümeti, devleti veya bazı yetkilileri tarafından desteklediği iddialarını taşıyor ve 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan devletine dava açabileceğini öngörüyor.

Obama hükümetinin Kongre’yi durumun böyle olmadığı yönündeki ikna çabaları sürerken CIA’in en yetkili ağzından konuyla ilgili kritik açıklamalar geldi. CIA Şefi John Brennan, 11 Eylül 2001 saldırılarına ilişkin elde tutulan 28 sayfalık çok gizli dosyanın ABD kongresine sunulmak üzere yayımlanacağına inandığını, bu sayfaların Suudi Arabistan’ın olayla hiçbir alakası olmadığını göstereceğini söyledi.

Brenan rapordan çıkan sonuçların, Suudi Arabistan’ın 11 Eylül saldırılarıyla ne hükümet, ne devlet ne de herhangi bir kademede memur veya resmi yetkili düzeyinde bile ilişkisi olmadığını ortaya çıkardığını belirtti. Şimdi hem Suudi Arabistan hem de ABD kamuoyu, Beyaz Saray’ın çok gizli statüdeki bu dosyanın yayım yönündeki kararını bekliyor.

Kaynak: Birgun.net