CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Türkiye’nin 15 Temmuz’dan sonra yaşanan süreçte, gerçekleşmiş bir darbenin yaratacağı olumsuz koşulları her alanda yaşadığını iddia etti.

Tüm muhalif kesimlere yönelik ‘iktidar avı’ başlatıldığını öne süren Yılmaz, “Bugün 12 Eylül’ün yıldönümüne değil, geri dönüşüne tanık olduğumuzu söylemek durumundayız. Darbe ve dikta anlayışına tüm toplumsal muhalefetle birlikte karşı durmadan ve bu anlayışla hesaplaşmadan bu karanlık süreçten çıkamayız” diye konuştu.

‘AKP 12 EYLÜL’ÜN YARATTIĞI ORTAMDA BÜYÜDÜ’

Duvar'dan Hülya Karabağlı'nın haberine göre, 12 Eylül’ün yıldönümü nedeniyle bir açıklma yapan Yılmaz, ” Bu gün, 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiği, 210 bin davanın açıldığı, 650 bin kişinin gözaltına alındığı, 49 kişinin idam edildiği, 31 gazetecinin tutuklandığı 12 Eylül’ün 36’ncı yıldönümü yaşanıyor” dedi. Hala 12 Eylül ile hesaplaşılmadığını, izlerinin silinmediğini ifade eden Yılmaz, “12 Eylül’ün yarattığı ortamda büyüyen AKP’nin 14 yıllık despotik yönetiminin büyüttüğü ve devlette etkili hale getirdiği cemaatlerden birinin darbe girişimi sonrasında, AKP destopizmi daha da fütursuzlaşmıştır” dedi.

“TÜM MUHALİFLERE İKTİDAR AVI BAŞLATILDI”

Türkiye’nin gerçekleşmiş bir darbenin yaratacağı olumsuz koşulları her alanda yaşadığını savunan Yılmaz, Anayasa’nın fiilen askıya alındığını, TBMM’nin tatil edildiğini vurguladı. Yılmaz, Türkiye’nin OHAL uygulaması ile TBMM’den değil Saray’dan yönetildiğini de öne sürdü ve şöyle devam etti:

“Çıkarılan KHK’ler, Anayasa üstünde kararnameler niteliğindedir. Anayasal düzenlemelerle çelişen bu kararnameler ile hukuk devletinin tüm kırıntıları da yok edilmiştir. Suç isnat edilenlerin çoluk çocuğunun da peşinen cezalandırıldığı, ‘cadı avının’ başlatıldığı ve sorumluluğun kollektifleştirildiği karanlık bir süreçten geçiyoruz. Tüm muhalif kesimler için bir iktidar avı başlatılmıştır. Dinci cuntanın 15 Temmuz darbe teşebbüsünü başarması halinde hedef alacağı on binlerce solcu, laik, Atatürkçü, Alevi, darbeciler ve PKK ile hesaplaşma kisvesi altında iktidar tarafından görevden alınıp, hukuksuz olarak cezalandırılmakta ve sindirilmeye çalışılmaktadır.”

“AT İZİ İLE İT İZİ BİRBİRİNİ KARIŞTI”

CHP’li Yılmaz, ürecin “at izi ve it izinin birbirine karıştığı” bir karmaşaya dönüştüğünü, darbeci ve diktacıların içiçeleştiği ve hatta aynılaştığı bir dönemin yaşandığını ifade etti. Seçilmiş belediye başkanlarının görevlerinden alınıp, yerlerine kayyumlar atandığını anımsatan Yılmaz, şunları söyledi:

“Askerlerimiz, Meclis devre dışı bırakılarak, Suriye topaklarına, cihadist ÖSO’nun yanında dönüşü zor ve sonuçları ağır bir Ortadoğu batağının içine sokulmuştur. Dinci cemaatin darbe girişiminin engellenmesine rağmen din taciri iktidarın darbesi gerçekleşmiş ve ülkemiz dış dünyada yalnızlaşmıştır. Bugün 12 Eylül’ün yıldönümüne değil, geri dönüşüne tanık olduğumuzu söylemek durumundayız. Darbe ve dikta anlayışına tüm toplumsal muhalefetle birlikte karşı durmadan ve bu anlayışla hesaplaşmadan bu karanlık süreçten çıkamayız.”

Kaynak: Birgun.net