CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, laiklik yanlısı bildiri dağıtmalarının ardından Kadıköy'de gözaltına alınan 14 HAZİRAN üyesinin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Ziyaret ettiler

Gözaltına alınan 14 kişiyi CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ve Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin'le ziyaret ettiklerini belirten Yarkadaş, "Moralleri de sağlıkları da gayet iyiydi" dedi.

İki gün gözaltı süresi

CHP'li Yarkadaş, ardından sürece ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

Yarkadaş şöyle konuştu:

"Dün Kadıköy'de gözaltına alınan Haziran Hareketi Üyesi 14 arkadaşımız, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tedavi edildikten sonra, Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Edindiğim bilgiye göre, Avrupa Yakası'ndaki Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan kişilerle ilgili olarak iki gün gözaltı süresi vermiş...

Savcılığın yetkisi yok

Bu çok ilginç bir durum... Gösteri ve gözaltı, Anadolu Yakası'nda olmasına rağmen, gözaltı sonrası soruşturma Avrupa Yakası'ndaki savcılıkça yürütülüyor."

"Meşru değildir..."

CHP İstanbul Milletvekili Yarkadaş, bu durumun "göstermelik yazılı kuralların dahi hiçe sayılması''nın kanıtı olduğunu söyledi. Yarkadaş şöyle konuştu:

"Bu gözaltıları hiçbir şekilde meşru olarak görmüyoruz. 14 kişiye, polise mukavemet ettikleri suçlaması yöneltiliyor. Basına yansıyan fotoğraflar bile, mukavemet fiilinin gerçekleşmediğini, aksine protestocuların yerlerde sürüklendiğini gösteriyor. Buna rağmen, laiklik yanlısı gençler, gözaltına alınıyor.

Bu yetmiyormuş gibi, soruşturmaya yetkisi olmayan savcı bakıyor. Savcılık, yetkisi olmadığı halde iki gün de gözaltı süresi veriyor."

Sistem çökmüş

CHP'li Yarkadaş, bu durumun yargı sisteminin çöktüğünün kanıtı olduğunu belirtti. CHP'li vekil, "Sanırım Kartal - Anadolu Adliyesi'nde peş peşe yapılan operasyonlardan dolayı, soruşturma sürecinde görev yapacak memur sıkıntısı çekiliyor. Önceki gün de 86 kişi gözaltına alındı. Muhtemelen memur kalmadığı için, gözaltı soruşturması Avrupa Yakası'nda yürütülüyor" ifadesini kullandı.

Yarkadaş, diğer bir ihtimalin ise "yargıdaki güvensizlik"olduğunu dile getirdi. Yarkadaş, "Acaba, Anadolu Adliyesi'nde görev yapan savcılara yönelik bir güvensizlik mi var? Soruşturma bu yüzden mi Avrupa Yakası'na taşındı?"diye sordu. CHP'li vekil, "Dile getirdiğimiz tüm ihtimaller, skandal zincirinin parçalarıdır" dedi.

(GerçekGündem)

Kaynak: Birgun.net