CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının 1. yılını doldurmasını değerlendirdiği açıklamasında "Rusya'nın o bölgedeki hareketi Suriye'nin, Esad'ın elini güçlendiren bir hareket oldu. Başka bir nokta da, Rusya'nın müdahalesi o bölgedeki terör örgütlerinin, IŞİD'in ve diğer örgütlerin işini zorlaştırdı" dedi.

CHP'li Toprak, Rusya'nın 30 Eylül 2015'te Suriye yönetimine destek için başlattığı hava operasyonlarının 1.yılını doldurmasını Sputnik'e değerlendirdi.

Rusya'nın Suriye'de bir yıl önce başlattığı hava operasyonlarının uluslararası dengeleri değiştirdiğini ifade eden Toprak, "O güne kadar oradaki aktörler belli ülkelerdi, ABD, zaman zaman Türkiye ve İran'dı. Ama Rusya'nın o bölgedeki hareketi Suriye'nin, Esad'ın elini güçlendiren bir hareket oldu. Başka bir nokta da; Rusya'nın müdahalesi o bölgedeki terör örgütlerinin, IŞİD'in ve diğer örgütlerin işini zorlaştırdı" diye konuştu.

'ESAD ETKİNLİĞİNİ SÜRDÜRÜYORSA RUSYA SAYESİNDEDİR'

Rusya'nın müdahil olmaması durumunda Suriye hükümetinin işinin zor olacağını ifade eden Toprak, "Orada Suriye kendi politikasını uyguladı. Rusya'yı oraya davet etmesi, Esad'ın elini güçlendirdi. Esad şu anda o bölgede etkinliğini sürdürüyorsa bu, Rusya'nın sayesindedir. Bunun en büyük aktörü Rusya'dır. Tabii ki İran da var ama en büyük aktör Rusya'dır. O tabii Esad'ın kendi tercihi. Nasıl Türkiye herhangi bir konuda NATO ile fikir alışverişinde bulunuyorsa Esad da böyle bir tercihte bulundu. Rusya orada baştan yana Esad'dan yana tavır sergiledi ve o tavır Esad'ın güçlenmesini sağladı. O noktada tabii kendi tercihi olarak görüyorum" diye konuştu.

'RUSYA'NIN MÜDAHALESİ AKDENİZ'DEKİ DENGELERİ DE DEĞİŞTİRECEK'

Rusya'nın Suriye'de operasyonlarına başlamasının, Akdeniz'deki dengeleri de değiştireceği ifade eden Toprak, "O bölgeye Rusya'nın inmesi Akdeniz'de dengeleri değiştirecek. Ben Suriye'deki dengelerin değişmesini ön adım olarak görüyorum. Akdeniz'de farklı bir aktör girdi olaya. Rusya orada üslerini arttırdı, gücünü arttırdı, bölgeyi tanıma avantajını kullandı. İlk defa o coğrafyada bir savaş alanına girdi. Orada gördüğüm tablo, Rusya'nın tavrını Suriye'den yana koyarak Akdeniz'deki egemenliğini artırdığı yönünde" dedi.

'IŞİD'İN PÜSKÜRTÜLDÜĞÜ BİR GERÇEK'

Rusya'nın müdahalesiyle Suriye'de IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin güç kaybettiğini de belirten Toprak, şöyle konuştu: "Oradaki terör örgütlerinin bu tip devletlerin müdahalesiyle geriye düştüğünü söyleyebiliriz. Bir tarafta da Özgür Suriye Ordusu gibi orada bağımsızlık mücadelesi verenlerin de etkilenmediğini söylemek mümkün değil. Suriye'nin demokratikleşmesini savunuyoruz, Suriye demokratikleşmeli. Ama bu yukarıdan, dayatmayla olmamalı, kendi içinden olmalı. Eğer Rusya'nın operasyonları o bölgede demokrasi, bağımsızlık, insan hakları, özgürlükler konusunda mücadele eden yapıyı etkiliyorsa bu tabii o bölgede olumsuzdur. Ama şu anda benim gördüğüm kadarıyla bunları etkilemekle beraber diğer tarafta IŞİD denen yapıyı da püskürttüğü bir gerçektir. Ama Halep'te aynı şeyi söyleyemem. Halep'te IŞİD yok örneğin. Ama o bölgeye Rusya'nın girmesiyle beraber en büyük payı Esad aldı ve onun da karşılığında Rusya Akdeniz'de gücünü arttırdı. Orada kalıcı nasıl bir çözüm bulunur, onu da zaman gösterecek." (Sputnik)

Kaynak: Birgun.net