CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarında yaşanan skandallara tepki gösterdi, hükümete “Amacınız Milli Eğitim Bakanlığında yeni bir FETÖ yaratmak mı?” diye sordu.

Engin, 29 Eylül’de açıklanan ve kamuoyunda şaibeli soruları nedeniyle yoğun tepkiye yol açan sözleşmeli öğretmenlik mülakatını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Engin, “FETÖ’nün devlet içine sızmasındaki en önemli etken, AKP’in liyakat ilkesine aykırı kadrolaşma hevesi iken, görüyoruz ki AKP yaşananlardan hiçbir ders almadan, etik dışı bir mülakatla kadrolaşmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘MEB inceleme başlatmalı’

Engin, yazılı açıklamasında, OHAL kapsamında çıkarılan ve öğretmen atamalarında mülakat şartı getiren 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) gereği olarak, 19-27 Eylül tarihlerinde toplam 12 bin 292 kişilik kontenjan için 36 bin 876 kişinin mülakata alındığını hatırlattı. Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan mülakat sonuçlarının büyük tepkiye neden olduğunu belirten Engin, kamuoyunda mülakatların adil ve objektif kriterlere göre yapılmadığına dair ciddi bir kanaat oluştuğuna dikkat çekti.

Mülakata giren bazı adaylara ‘Reis denince aklınıza ne geliyor?’, ‘Gezi’ye katıldınız mı?’, ‘Oruç tutuyor musun?’ gibi sorular sorulduğu iddialarını hatırlatan Engin, adaylarca dile getirilen şaibeler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ciddi bir inceleme başlatılması gerektiğini dile getirdi.

‘Başarı sıralamaları açıklansın’

Yüksek başarı sırasına sahip kimi adaylara çok düşük mülakat puanı, düşük başarı sırasındaki kimi adaylara ise çok yüksek mülakat puanı verildiği iddialarına da değinen Engin, “Ortada açık bir adaletsizlik var. Başarılı adayların hakkı yeniyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu şaibe iddialarının önüne geçmek için mülakat öncesi ve sonrası başarı sıralamalarını açıklamalı” dedi.

‘AKP aklını başına almalı’

CHP Milletvekili Didem Engin, ayrıca şunları kaydetti: “Daha önce FETÖ'nün Milli Eğitim kurumları içinde yapılanmasına her türlü katkı ve desteği sağlayan AKP, öğretmen alımlarında objektif olmayan bu mülakat yöntemiyle eğitim kurumlarımızda bu defa da bir başka cemaatin yapılanmasını mı amaçlamakta? Birkaç yıl sonra bu sefer de başka bir cemaat tarafından mı 'kandırıldık!' diyecekler, başka bir cemaat için mi 'ne istediler de vermedik!' diyecekler? AKP artık aklını başına almalı, yapılan bu hukuksuzluktan bir an evvel dönmelidir.”

Kaynak: Birgun.net