CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Eğer DAİŞ'e karşı olanlar terör örgütü değilse o zaman El Nusra'ya niye terör örgütü diyorsunuz? El Nusra da DAİŞ'e karşı çok ciddi mücadele veriyor' sözlerini değerlendirdi. Cankurtaran, "Danışmanları, Erdoğan'a Nusra'nın El Kaide'nin Suriye kolu olduğunu hatırlatsın. Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan onlarca grup varken ikide bir 2003'de İstanbul'da onlarca vatandaşımızı öldüren bir örgütten örnek vermesi sorumsuzluk" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki akşam STK'ları ağırladığı iftar yemeği sonrası yaptığı açıklamada, Avrupa'nın PYD'ye destek verdiğini öne sürerek 'terör konusunda' ikiyüzlü davranmakla suçladı ve "Eğer DAİŞ'e karşı olanlar terör örgütü değilse o zaman El Nusra'ya niye terör örgütü diyorsunuz? El Nusra da DAİŞ'e karşı çok ciddi mücadele veriyor. Bu Batı'nın mantalitesi şöyle çalışıyor. İyi terörist, kötü terörist anlayış bu. Bu anlayışı tersine Allah'ın izniyle biz değiştireceğiz' dedi.

Erdoğan'ın bu açıklamalarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Erdoğan'ın danışmanlarına seslenerek, "Biriniz Erdoğan'a Nusra'nın El Kaide'nin Suriye kolu olduğunu hatırlatsın. Batı'nın PYD politikasını eleştirmek istiyorsa Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan onlarca grup varken neden iki de bir Nusra üzerinden örnek veriyor. Dünyada IŞİD ile El Kaide'ye bakış açısı aynı iken Erdoğan, verilecek son örnek üzerinden siyaset yapıyor. Bu ciddi bir hata" dedi.

"Neden terör örgütü diyorsunuz dediği örgüt, vatandaşlarımızı katletti"
Nusra Cephesi'nin bağlı olduğu El Kaide'nin 11 Eylül 2001 yılında ABD'de İkiz Kulelere düzenlenen saldırının faili olduğunu hatırlatan Cankurtaran, "Daha da önemlisi El Kaide, 2003 yılında İstanbul'da HSBC binası, Sinegoglar ve İngiliz Konsolosluğuna bombalı saldırılar düzenleyerek onlarca vatandaşımızın ölümüne, bir o kadarının da yaralanmasına neden oldu. Erdoğan, Batı ülkelerine “Neden El Nusra'ya terör örgütü diyorsunuz?ö diye soruyor ama Nusra'nın bağlı olduğu El Kaide'nin onlarca insanımızı öldürdüğünü unutuyor" dedi.

"Erdoğan'ın bu açıklamaları Rusya'ya koz veriyor"
Cankurtaran, Rus yetkililerin geçtiğimiz günlerde yaptığı peş peşe açıklamalar ile Türkiye'nin Nusra ve cihatçılara yardım ettiğini iddia ettiklerini hatırlatarak, “Erdoğan bu açıklamaları ile Türkiye'yi uluslararası arenada terörle ilişkilendirmeye çalışan Rusya'ya koz vermektedir. Yarın bugün Türkiye aleyhine olumsuz bir karar çıkarsa bunda Erdoğan'ın bu düşüncesizce açıklamalarının da etkisi olacaktır" dedi. Cankurtaran sözlerini şöyle sürdürdü:

"IŞİD'le savaşıyor dediği Nusra, IŞİD ile aynı yapıdan çıktı"

"Erdoğan'ın danışmanları kendisinden çekindiklerinden anlatmıyor olabilirler ama ben ona Nusra'nın tarihçesini kısaca anlatayım. Bugün IŞİD, DAİŞ veya DAEŞ olarak bilinen örgütün önceki adı Irak İslam Devleti idi. El Kaide bağlantılı bu örgüt 2003'den beri Irak'ta onbinlerce insanı öldürdü. Irak İslam Devleti, 2011'de Suriye'de olaylar başlayınca ilk başta kendi adıyla faaliyet göstermek yerine aslen Suriyeli olan Muhammed Colani adlı komutanını bir grup militanla birlikte Suriye'ye göndererek “Nusra Cephesi" adıyla faaliyete başladı. İntihar saldırıları, kafa kesme gibi IŞİD'le aynı yöntemleri kullanan Nusra, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen katılımlarla büyümeye başladı. Bunun üzerine Irak İslam Devleti lideri Ebu Bekir Bağdadi, Nusra'yı kendilerinin kurduğunu ilan edip, Colani'den kendisine biat ettiğini duyurmasını istedi. Ancak Colani'nin artan gücüne güvenerek bu talebi reddetmesi üzerine Suriye'deki savaştan pay almak isteyen Irak İslam Devleti, adını 2013 yılında Irak Şam İslam Devleti'ne yani IŞİD'e çevirip bu isimle Suriye sahasına bizzat girdi. Afganistan'da bulunan El Kaide lideri Zevahiri'nin iki örgüt arasındaki gerginlikte tavrını Nusra'dan yana kullanması üzerine IŞİD, El Kaide ile bağını kopardı. Nusra ise El Kaide'ye bağlılığını halen sürdürüyor. IŞİD'in Suriye'ye girmesiyle birlikte birçok yabancı cihatçı, Nusra'yı bırakarak Irak savaşı döneminden tanıdıkları IŞİD'e katıldı. Kısaca iki örgüt aynı kaynaktan besleniyor, zaman zaman karşılıklı militan geçişleri oluyor. IŞİD'le Erdoğan'ın iddiasının tersine Nusra'dan ziyade daha çok Suriye devleti, Kürt ve ÖSO bağlantılı gruplar çatışıyor. Bu şartlar altında Erdoğan'ın Batı'nın çifte standartına örnek göstermek için ikide bir Nusra'dan örnek göstermesi Türkiye'ye fayda getirmez tersine soru işaretlerine neden olur."

Kaynak: Birgun.net