CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Gezi Direnişi’nin 3. yıl dönümünde 28 Mayıs gününün, "ülkenin temeli, özgürlüğün teminatı, geleceğin pusulası olan demokrasi mücadelesini nesillerce hatırlatacak, özgürlük ve toplumsal barış yönünde atılacak önemli bir adım olması" gerekçesiyle “Gezi Parkı, İnsan Hakları ve Çevre Bayramı” ilan edilmesi için Kanun Teklifi verdi.

Altıok vermiş olduğu kanun teklifinin gerekçesinde; “28 Mayıs tarihinde Gezi Parkı’nda rant odaklı şehircilik uygulamalarına, doğa katline, emniyet görevlilerinin uyguladığı orantısız şiddete ve ülkemizde uygulanan anti demokratik politikalara karşı bir halk tepkisi ortaya çıkmış, Anayasamızda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan toplantı ve gösteri hakkından yararlanan her inançtan, her görüşten ve her siyasi partiden milyonlarca vatandaşımız daha demokratik ve özgür bir Türkiye taleplerini ifade etmiştir.” sözlerine yer verdi.

Kanun teklifi şu şekilde:

GENEL GEREKÇE

28 Mayıs tarihinde Gezi Parkı’nda rant odaklı şehircilik uygulamalarına, doğa katline, emniyet görevlilerinin uyguladığı orantısız şiddete ve ülkemizde uygulanan anti demokratik politikalara karşı bir halk tepkisi ortaya çıkmış, Anayasamızda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan toplantı ve gösteri hakkından yararlanan her inançtan, her görüşten ve her siyasi partiden milyonlarca vatandaşımız daha demokratik ve özgür bir Türkiye taleplerini ifade etmiştir. Ne yazık ki dönemin hükümeti bu tepkileri demokratik bir topluma yakışacak olgunlukla karşılamamış, hukuki talepleri karşılamak yerine şiddet ve baskı politikaları ile meşru talepleri yok etmeye çalışmış, uygulanan orantısız şiddet nedeniyle 28 Mayıs ve 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında 7 vatandaşımız ve 1 polis memurumuz hayatını kaybetmiş, 8163 vatandaşımız yaralanmıştır. Hükümetin uyguladığı baskı politikaları nedeniyle tepkiler Türkiye dışına da taşmış, biber gazı bulutu altında kalan şehirlerimizin, yaralı vatandaşlarımızın, kendi hükümeti tarafından ağır bir şiddete uğrayan halkımızın görüntüleri bütün dünyada yankılanmış, dönemin hükümeti uyguladığı bu anti demokratik politika nedeniyle eleştirilmiştir. Bu durum hükümetin alternatif bir gerçeklik üretme çabasına da neden olmuş, topluma hiçbir mesneti olmayan darbe iddiaları, uluslararası komplo hikayeleri ve Kabataş yalanlarıyla sözel bir şiddet de uygulanmıştır. Bu çabalara rağmen, halkımız taleplerinden vazgeçmemiş, daha demokratik, çevre duyarlılığı olan, barış ve huzur içerisinde bir Türkiye talebi varlığını sürdürmüştür. Gezi Parkı işte bu taleplerin simgesidir.

Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Hedefimiz bütün insanların temel hak ve özgürlüklerinin hiçbir ayrımcılığa uğramadan eşitlik ilkesi çerçevesinde korunduğu, barış ve huzur içerisinde bir ülkede yaşamaktır. Hükümetlerin görevi özgürlükleri adalet ilkesi çerçevesinde korumak ve halktan aldığı yetkiyle, halka hizmet etmektir. Toplumsal barışımızın, geleceğimizin ve gelişmemizin temeli budur. Kendi halkına karşı baskı ve şiddet uygulayan, temel hak ve özgürlükleri yok eden, demokratik ilkeler çerçevesinde hesap verebilir bir yönetim anlayışı ile hareket etmek yerine şiddet ve sansürle toplumu baskı altına almak isteyen hükümetler sadece anti demokratik değil, kendi halklarına karşı da suç işleyen örgütlerdir. Bu tip hükümetler sadece özgürlükleri yok etmezler, özgürlüklerle birlikte ülkelerinin kalkınmasını, insanlarının refah içerisinde yaşamasını ve daha iyi bir geleceği de engellerler. Gezi Parkı işte bu gerçeği ve ülkemizin demokrasi yönünde ilerlemesi gerektiğini hatırlatan tarihi bir olaydır.

Bu nedenle, 28 Mayıs gününü Gezi Parkı, İnsan Hakları ve Çevre Bayramı ilan etmek, ülkemizin temeli, özgürlüğümüzün teminatı, geleceğimizin pusulası olan demokrasi mücadelesini nesillerce hatırlatacak, özgürlük ve toplumsal barış yönünde atılacak önemli bir adım olacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- İlgili madde ile 28 Mayıs günü Gezi Parkı, İnsan Hakları ve Çevre Bayramı olarak düzenlenmiştir.

Madde 2- Bu madde yürürlük maddesidir.

Madde 3- Bu madde yürütme maddesidir.

17/03/1981 TARİHLİ VE 2429 SAYILI ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Madde 1- 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2. Maddesinin birinci fıkrasında bulunan “yılbaşı günü ve 1 Mayıs günü” ibaresi “yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 28 Mayıs günü” olarak değiştirilmiş, ( C ) bendinde yer alan “1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü” ibaresinden sonra gelmek üzere “28 Mayıs günü Gezi Parkı, İnsan Hakları ve Çevre Bayramı” ibaresi eklenmiş,(D) bendinde yer alan “ yılbaşı günü ve 1 Mayıs” ibaresi “ yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 28 Mayıs” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kaynak: Birgun.net